ABD’de, kanserin genetik haritasını ortaya çıkarmak için proje başlatılıyor.
Kansere yol açan unsurların keşfinin ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin hızlandırılması için kanserin genetik yapısının ortaya çıkarılması amacıyla hazırlanan pilot projeye hükümet 100 milyon dolar ayırdı.
Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün genetikten sorumlu yetkilisi Dr. Francis Collins, bunun insanın genetik haritasını çıkaran araştırmadan daha karmaşık olduğunu belirterek, bunun “gözü pek şekilde hazırlananbir proje” olduğunu söyledi. Collins, kanser olarak nitelenen 200 kadar hastalığın başlamasına yol açan genetik değişikliklerin izini sürecek teknolojiye sahip olduklarını vurguladı.
“Bir insanın genetik yapısını ortaya çıkaracağımızı söylediğimiz zaman insanlar şüpheyle bakmışlardı” diyen Collins, “Kanser oluşumunda rol alan tüm genlerin haritasının çıkarılmasından bahsettiğimizde, binlerce İnsan Gen Projesi’nden söz etmiş oluyoruz” diyerek, projenin büyüklüğünü anlattı.
Bilimadamları şimdiye kadar kanser oluşumuna yol açan bazı genleri saptadılar. Bazen basit bir genetik değişikliğin tümör oluşumunu başlatmaya yeteceği ya da insanları hastalığa daha açık hale getireceği biliniyor. Ancak kanserin oluşumu genellikle 10’un üzerinde genetik değişikliğe bağlı ve bilimadamları bunların sadece küçük bir bölümünü keşfettiler.
Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Dr. Anna Parker, “Hastalığı yenmek bakımından kanseri bu kadar zor yapan şeyin, karmaşıklığı” olduğunu söyledi.
Geliştirilen bir avuç kanser ilacının, belli kusurlu genleri bulunan hastalarda bazı kanserlerle savaşımda etkili olduğunu belirtenParker, “Ancak bunlar az sayıda hasta için geçerli. Bu ilaçlar şunu gösteriyor; esas mutasyonları bulabilirseniz, klinik uygulamayı değiştirebilirsiniz” diye konuştu.
Kanserin Gen Projesi kapsamında, birbirinden bağımsız çalışan araştırmacılar, genetik mutasyonlar, kromozomların yeniden düzenlenmesi ve diğer anormalliklerin keşfinde ellerindeki bilgileri paylaşacaklar.
Araştırma, birkaç kanser türünde 3 yıllık bir pilot proje olarak başlatılacak.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder