5 Haziran 2007 Salı

7 ülkede migren araştırması yapıldı

Hastaların yarısı doktora gitmiyor.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede migren konusunda bir araştırma yapıldı. “Migren - ailenizin baş ağrısı” konulu araştırmaya göre, hastaların yarıdan fazlası, yapılacak bir şey olmadığını düşünürek doktora başvurmuyor. Hastalara göre migreni başlatan en önemli neden stres.

Türkiye’de her 5 kadından biriyle, her 10 erkekten biri migrenden etkileniyor. Uzmanlara göre migren basit bir baş ağrısı değil, sık rastlanan nörolojik bir rahatsızlık. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre migren dünyada en fazla günlük yaşamı etkileyen ve iş gücü kaybına yol açan hastalıklar arasında yer alıyor. 4-72 saat arasında süren, tek taraflı olabilen ve hareketle artabilen şiddetli baş ağrısı ataklarıyla tarif edilen migren bulantı, kusma, ışıktan ve sesten rahatsız olma gibi şikayetlere de yol açıyor.

Bu nedenle migrenin hasta ve ailesi üzerindeki etkilerini değerlendirmek için; Türkiye, Ingiltere, Almanya, Fransa, Italya, Japonya ve Meksika’da bir araştırma yapıldı. 1812 hasta ve 900 hasta yakınının katıldığı araştırmaya göre, hastaların yarısı doktordan yeterli ilgi görmediğini, ya da yapılacak bir şey olmadığını düşündüğü için hekime başvurmuyor. Hastaların çoğunun ağır veya orat şiddette migreni bulunuyor. Migrenli kişilerin üçte ikisi ayda en az 3 migren atağı geçiriyor. Hastalar ve aile üyeleri stresi en önemli migren nedenlerinden biri olarak tanımlıyor.

HASTALARIN TEDAVİDEN MEMNUNİYET ORANI
Araştırmanın çarpıcı bir sonucu da, tedavi olan hastaların memnuniyet oranı 7 ülke içinde tedaviden en düşük memnuniyet oranı Türkiye’de saptandı. Pfizer’in desteklediği araştırmaya göre; İtalya’da yüzde 75, Meksika’da yüzde 72, Almanya’da yüzde 71, Fransa ve Japonya’da yüzde 68 olan hasta memnuniyet oranı, Türkiye’de yüzde 57’e düşüyor.

HASTALARIN GÜNLÜK YAŞAMINDA ETKİLENEN FAALİYETLERİAraştırmaya göre migreni olan hastaların yüzde 78’inin işteki görevleri, yüzde 73’ünün evdeki günlük işleri, yüzde 68’inin ise TV seyretmek ve kitap okuma, müzik dinleme gibi aktiviteleri etkileniyor. Hastaların yüzde 88’i “migren yaşam kalitesini olumsuz etkiler” görüşüne katılıyor. Hastaların yüzde 55’i migreni olmasa daha iyi ana-baba olacağı görüşünü paylaşırken, yüzde 69’i de migren nedeniyle eşleriyle ilişkilerinin etkilendiğine dikkat çekiyor.

Araştırmaya katılan hastaların yüzde 45’i, migrenin cinsel ilişki sıklığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini düşünüyor. Yüzde 44’ü ise migren olmasa daha iyi bir eş olacağına inanıyor. Bilim adamları ise, migrenin basamaklı ilaç tedavisiyle tedavi edilebilir bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekiyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: