5 Haziran 2007 Salı

Çocuklarda obeziteye dikkat!

Dünyadaki 5-17 yaş grubundaki her 10 çocuktan biri kilolu, bunların 30-45 milyonunda “ciddi obezite” problemi var. Çocukların yaşam tarzında bir iyileştirme yapılmadığı takdirde obezite, yakın gelecekte ülkenin en akut halk sağlığı sorunu haline gelecek.

Obezite, çocuklarda vücut ve benlik imaj ve algılamalarıyla ilgili bozukluk, tembel, aldırmaz ve aptal olarak algılanma ve okulda şiddet kurbanı olarak seçilmeleri gibi olumsuzluklara yol açıyor.
Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Sosyal Pediatri Anabilim Dalı uzmanlarınca, “Çocuk ve Obezite” konulu bir rapor hazırlandı. Raporda, “Vücutta aşırı yağ depolanması” anlamına gelen obezitenin, tüm dünyada “salgın” halinde olduğu belirtilerek, bunun her yaş grubunu ve ülkeyi etkilediği kaydedildi.

Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle şehirlerde yaşayan çocuklarda obezite alarm verecek şekilde giderek artıyor. Buna göre, dünyadaki 5-17 yaş grubundaki her 10 çocuktan biri, yani 155 milyon çocuk kilolu. Bunların yüzde 2-3’ü, yani yaklaşık 30-45 milyonunda ise ciddi obezite var. Ergenlik döneminde kilolu olan çocukların erişkin döneminde de kilolu ya da obez olma olasılığı yüzde 70... Obezitenin köklerinin çocukluğa uzandığına işaret edilen rapora göre, bu oran anne veya babadan biri kilolu ya da obez ise yüzde 80’e çıkıyor.

“ÜLKENİN EN AKUT HALK SAĞLIĞI SORUNU HALİNE GELECEK”
Rapora göre, çocukların yaşam tarzında bir iyileştirme yapılmadığı takdirde, obezite yakın gelecekte ülkenin en akut halk sağlığı sorunu haline gelecek. Obezite; hipertansiyon, kanda trigliserit ve kolesterol yüksekliğive buna bağlı kalp-damar hastalıkları, kanda pıhtılaşma eğilimi, enfarktüs ve felç, şeker hastalığı, safra taşlarına ve bazı kanser türlerine eğilim ve yatkınlık, nefes alma zorluğu, gece uyku apneleri, yorgun uyanma, kas-iskelet problemleri, eklem sorunları ve cilt problemleri gibi sorunlara yol açıyor.

Obezite aynı zamanda, çocuklarda vücut ve benlik imaj ve algılamalarıyla ilgili bozukluk, sıklıkla tembel, aldırmaz ve aptal olarak algılanma ve bu çocukların okulda şiddet kurbanı olarak seçilmesi gibi günlük yaşamda da bazı olumsuzluklara neden oluyor.

Raporda, “Çocuklarımızın en kısa zamanda bu ‘obesitojenik’ (Yağlı yemenin, ekran karşısında hareketsiz yaşamın, arabadan inmemenin normal yaşam kabul edildiği) çevreden uzaklaştırılması gerekiyor” uyarısı dile getirildi.

OBEZİTEDEN KORUNMANIN YOLARI
Raporda, çocukları obeziteden korumak için şu önerilerde bulunuldu:
Çocuklar yürüme mesafesindeki yerlere arabayla değil, yürüyerekgötürülmeli,
Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarını sağlayacak ortam ve yaşam biçimi oluşturulmalı,
Sebze-meyve ve kuruyemiş ağırlıklı beslenme seçilmeli,
Saatlerce televizyon ve bilgisayar önünde zaman geçirmesini önleyecek fiziksel aktivite içeren faaliyetler düşünülmeli, (Çocuklar okul dışı uyanık kaldıkları zamanın neredeyse yarısını ekran önünde hareketsiz olarak geçirmekte, çok meşgul ana-babalar için bu durum onaylanmakta, çoğu da sokakta oynama yerine evde oturmanın daha güvenli olacağını düşünmekte)
Basit aile yürüyüşleri yapılmalı,
Top, ip, raket gibi fiziksel faaliyet gerektiren oyuncaklar alınmalı, gerektiğinde çocukla birlikte oyun oynanmalı,
Çocuğun okul spor faaliyetlerine katılımı (futbol, voleybol, basketbol, yüzme) teşvik edilmeli,
Alışverişte sağlığa yararı çok az, yağ içeriği yüksek besinler yerine sebze-meyve yoğurt gibi fonksiyonel besinler satın alınmalı,
Çocuk diyete sokulmamalı, günde 5 kez meyve ve sebze yemesi önerilmeli, (Bir adet taze meyve, bir avuç meyve kurusu, bir bardak taze sıkılmış meyve suyu, bir tabak sebze yemeği, bir tabak salata gibi)
Çocukla birlikte sofraya oturulmalı,
Çocuğun sebze yemeyi reddetmesi halinde, ısrar etmeden ve hiç biryorum yapılmadan bu önünden kaldırılmalı, ancak sürekli sebze yemeği sunulmalı,
Ana-babanın yemediği, yemeyi sevmediği hiçbir şeyi çocuğun yemesibeklenmemeli,
Çocuğun sebzeyi yemesi halinde ödül olarak pasta, tatlı, çikolata, şekerleme önerilmemeli. Bu çocukta bu tür gıdaların daha değerli olduğu imajını yaratır.
Çocukla birlikte yemek hazırlanmalı,
Çocuğa yiyecek parası vermek yerine yanına elma, muz gibi bir meyve konulmalı,
Gofret, şekerleme, bisküvi, çikolata gibi besinler yasaklanmamalı. Bu, onları daha çekici yapar.

Mavi forum

Hiç yorum yok: