5 Haziran 2007 Salı

En masum fast-food simit

Hızla yaygınlaşan fast-food (hızlı-hazır yemek) beslenme biçimi içinde, en masum yiyeceğin simit olduğu bildirildi.

Hızla yaygınlaşan fast-food (hızlı-hazır yemek) beslenme biçimi içinde, en masum yiyeceğin simit olduğu bildirildi. Hacettepe Üniversitesi’den Prof. Dr. Yasemin Beyhan, hızlı-hazır yemek olan fast-food’un, insanları tek yönlü beslenmeye ittiğini, bu tür beslenmenin, diğer besinlerle takviye edilmemesi halinde, sağlıklı hayat için gerekli olan protein, vitamin ve mineral eksikliğine neden olabileceğini belirtti. Fast-food tarzı yiyeceklerin tek yönlü beslenmenin yanı sıra, pişirme yöntemleri yönünden de olumsuzlukları bulunabileceğine işaret eden Beyhan, sağlıklı pişirme şartları uygulanmadığında bu tür besinlerde kanser yapıcı moleküllerin oluşabileceğini söyledi.

Kanser tehlikesi

Özellikle proteinli ürünlerde, pişirme ilkelerinin sağlık açısından daha da ön plana çıktığını vurgulayan Beyhan, kanserojen risk açısından, kömür ateşine yakın yapılan döner ve köfte ile yanmış yağda kızartılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini bildirdi. Buna karşın, geleneksel yiyeceklerden olan simitte, pişirme yöntemi açısından, yağda kızartma ve etlerin kömür ateşine yakın ızgara edilmesine kıyasla bir olumsuzluk bulunmadığını dile getiren Beyhan, “Sokak fast- food’u tarzı bir gıda ürünü olan simitte, pişirme yönünden diğerlerinde yaşanan olumsuzluklar yok. Simit, ayran, peynir, sebze veya meyveyle tüketilirse, tüketildiği öğüne ve tüketim miktarlarına bağlı olarak bireyin besin ihtiyaçlarını karşılama açısından iyi bir besindir” dedi.

Çay-simit yetmiyor

Simidin tek başına tüketilmesi durumunda diğerleri gibi tek yönlü beslenmeye neden olabileceğine işaret eden Beyhan, sadece çayla tüketilmesi halinde protein, vitamin ve mineral açısından eksikliğe neden olduğuna da sözlerine ekledi.

Bizdekiler daha sağlıklı...

Akdeniz Üniversitesi’den diyetisyen Seyhan İnce, ayaküstü beslenme olarak tarif edilen fast-food beslenmenin insan sağlığı açısından zararları bulunduğunu, bunlar içinde en zararsızının ise simit olduğunu kaydetti. İnce, Türk kültüründeki fast-food türü yiyeceklerin, batıdakilere oranla daha masum olduğunu vurguladı. İnce, şöyle konuştu: “Bizde kızartmadan daha çok ızgara, fırında pişirme usulü yaygın. Batıda ise daha çok yağda kızartma yapılır. Örneğin Avrupa’da tavuğa öyle işlemler yapılıyor ki sağlıklı bir yiyecek diye nitelendirdiğimiz tavuk, zararlı hale gelebiliyor. Türk kültüründe fast-food olarak döner, lahmacun, balık ekmek, simit, tost sayılabilir. Döner, ateşe çok yaklaştırılmadan yapıldığında, sağlığa çok zararlı değildir. Hatta yağı akıtılarak yapıldığı için donmuş yağ miktarı da azalmış oluyor. Tostun da kötü yağ kullanılmaması halinde zararlı olmayacağını düşünüyorum.” Simidin bunlar içerisindeki en zararsız besin olduğunu dile getiren İnce, simidin yanında yenilecek biraz peynirle birlikte günlük protein ve enerjinin bir kısmının sağlandığı kaydetti.

Mavi forum

Hiç yorum yok: