Avrupa Cinsel Fonksiyon Kongresi, Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin (ASAD) “Türk Kadınlarının Cinsel Fonksiyon Sorunları ve Tedavisinde Rol Oynayan Sosyo-Kültürel Etkenler” başlıklı araştırmasına birincilik ödülü verdi.
Başkanlığını Prof. Dr. Halim Hattat’ın yaptığı Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin (ASAD) gerçekleştirdiği “Türk Kadınlarının Cinsel Fonksiyon Sorunları ve Tedavisinde Rol Oynayan Sosyo-Kültürel Etkenler” başlıklı araştırma, Avrupa Cinsel Fonksiyon Kongresi’nde (ESSM) birincilik ödülü aldı.
Prof. Dr. Halim Hattat, Özel Hattat Hastanesi’nde düzenlediği basın toplantısında, araştırmayı Dernek Genel Sekreteri İrem Hattat ve Prof. Dr. Emre Akkuş ile gerçekleştirdiklerini anlatarak, ESSM kongresinin 4-7 Aralık’ta Kopenhag’ta yapıldığını söyledi.
Toplantıda daha sonra Prof. Dr. Hattat, katılımcı yaşı ortalama 31.5 olan 981 kadının katılımıyla yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
“İlk cinsel birliktelik yaşama yaşının” 23 olarak tespit edildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 80’inin “cinsel sorunlarını partnerleriyle konuşmadığı” belirlendi.
Araştırmada, katılımcıların yüzde 70’i “hiç orgazm tecrübesi yaşamadığını” ifade ederken, yüzde 7-14 arasındaki katılımcı ise “cinsel ilişkilerinde sürekli acı ve lubrikasyon (kayganlaşma) problemi” ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Sorunu olan kadınların sadece yüzde 6’sının tedavisi için başvurduğu saptanan araştırmada, katılımcıların yüzde 43’ünün doktorla dahi bu sorunları konuşmaktan kaçındığı, yüzde 32’sinin de sorunlarının tedavi edileceğine inanmadığı anlaşıldı.
DEĞERLENDİRME
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Halim Hattat, tüm dünyada cinsel fonksiyon bozukluklarının çiftlerin beraberce ele alınarak tedavisinin uygulandığı bir konu olduğunu dile getirerek, bu konudaki sorunları aile yapısını ve toplum yapısını yakından ilgilendiren bir sağlık problemi olarak nitelendirdi.
Cinsel yaşamdaki aksaklıkların çiftler arasında sürtüşmelere ve ilişkilerin bozulmasına yol açtığını da anlatan Prof. Dr. Hattat, uzunsüre tedavisiz kalan cinsel sorunların evlilik sorunlarının ortaya çıkmasına da neden olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Hattat, kadın cinselliğinin erkek cinselliğiyle kıyaslandığında daha kapalı kutu olarak tarif edilen bir mekanizma olduğunu kaydederek, “Kadınlarda cinsel fonksiyon sorunlarına hazırlayıcı faktörler arasında kısıtlayıcı yetişme, yani dinsel ve kültürel baskılarla yetişme tarzı, travmatik bir cinsel deneyim, yetersiz cinsel eğitim, bozuk aile ilişkileri, iş ve mali sorunlar, depresyon ve anksiyete sayılabilir” dedi.
Kadındaki cinsel aktivite bozukluğunun sadece psikolojik değil, organik boyutu da bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hattat, bu nedenle tedaviyi jinekolog, androlog ve psikologların birlikte ele almasının önemine işaret etti.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder