22 Nisan 2007 Pazar

OnemlI::saglikli Erkekte PerIyodIk Muayeneler

Yilda bir kez dishekiminize gorunun. Dishekiminiz agiz boslugunuzda dis ve disetlerinizde olasi degisiklikleri ayna ile yapacagi kucuk bir gozlemle saptayabilir.

Her 3-5 yilda bir goz muayenesi yaptirin. Yasiniz 50 nin uzerinde ise bunu siklastirin. Doktorunuz gorme sorununuz olup olmadigini, gozluk gereksiniminiz olup olmadigini, goz tansiyonu (glokom) , makuler dejenerasyon ve katarakt gibisik rastlanilan goz hastaliklari acisindan degerlendirir.

Her iki yilda bir tansiyonunuzu kontrol ettirin.( Bu siklik tansiyonu normal olanlar icindir. Eger tansiyonunuz normal sinirlarin disinda ise doktorunuzun onerdigi siklikta olcturun.) Yuksek tansiyon ortalama her bes kisiden birini etkilemektedir. Yanlizca koroner kalp hastaligi icin degil, konjestif kalp yetmezligi, carpinti, bobrek hastaliklari ve retinopati denilen goz bozukluklari icinde hipertansiyon risk faktordur. Tansiyonunuzu olctururken dinlenmis ve stres den uzaklasmis olmaniz gerekmektedir. Bircok uzman tansiyonun ust sinirlarini 140/90 olarak kabul etmektedir. Bununuzerindeki degerler yuksek tansiyon olarak kabul edilmektedir.

Her 5 yilda bir kolesterol seviyelerinizi olcturun. (Kolesterol seviyeleriniz normalin uzerinde ise doktorun onerdigi siklikta olcum yaptirin) Basit bir kan testi ile kandaki total kolesterol, Dusuk Dansiteli Kolesterol (LDL, kotu kolesterol) ve yuksek dansiteli kolesterol (HDL, iyi kolesterol) duzeyleri olculur. Total kolesterol ve LDL artisi kan damarlarinin ceperlerinde yag birikimini arttirir. HDL ise bu yagin birikimini onler. Kolesterol yuksekligi ve damarlarda biriken yag olumcul olabilen koroner arter hastaligina sebep olur. Kolesterol duzeyleri 200 mg/dl yi gectiginde koroner kalp hastaligi riski artmaktadir. 200-240 mg/dl arasindaki degerler ilimli yuksek olarak kabul edilebilir ve diyet ve egzersiz ile bu duzeyler dusurulebilir. Bazi uzmanlar 240 mg/dl yi bazilari da 280 mg/dl yi gectiginde ilac tedavisine baslarlar.

Normal

Sinir

Yuksek

Hiç yorum yok: