22 Nisan 2007 Pazar

Erkekler de utanir!

Amerikan Hastanesi Uroloji Uzmani Dr. Volkan Ulker, testisi alinan erkeklerin depresyona girseler de protez taktirmaktan utandiklarini soyluyor.

Testisi alinan her 10 erkekten ancak ikisi protez taktiriyor. Protez testis taktiranlarin cogunlugu 20-30 yas arasinda... Ameliyata karar verenlerin en cok sorduklari ise "Testisler patlar mi" oluyor. Testisler patlamiyor ve 10 yil kullanilabiliyor. Ortalama 30 dakikalik operasyonla takilan protezlerin fiyatlari, buyuklugune gore 150 ile 450 Euro (235-706 YTL) arasinda degisiyor. Protezlerin small, medium, large ve ekstra large olmak uzere 4 ayri boyu var.

Protez testis uygulamasi henuz cok yaygin degil. Doktor tarafindan onerildiginde protez testisi kabul eden erkeklerin gerekceleri ise estetik ve psikolojik... Amerikan Hastanesi Uroloji Uzmani Dr. Volkan Ulker, testisini kaybeden erkeklerin depresyona girdiklerini, sevgililerinden ve eslerinden utandiklarini soyluyor. Uygulamayi en cok tercih edenler, 20-30 yas arasinda yaygin gorulen tumorler nedeniyle testislerini kaybedenler. Tumor cocuklarda goruldugunde de aileler protez takilmasini istiyor. Bu ozellikle babalarin tercihi. Ergenlik cagindakiler icin testisi olmamak onemli bir sorun. Cocuklara takilan testisler, daha sonra buyuk boyuttakilerle degistiriliyor.

Sperm uretimi durmuyor

Turkiye�de uc yildir testis protezi satan Estetik Medikal firmasinin satis departman sorumlusu Kevser Sucu, kendilerine en cok "Protez patlar mi" sorusunun yoneltildigini anlatiyor. Sucu, protezin patlamadigini, 10 yil sureyle kullanilabilecegini belirtiyor. Bu arada protez ameliyatlarindan sonra sperm uretimi durmuyor. Ancak testisinin tamami alinanlarda, operasyon oncesinde sperm alinarak donduruluyor. Bu kisiler, ilerde mikroenjeksiyon yontemiyle cocuk sahibi olabiliyorlar.
Testis kanseri, spor yaralanmalari veya darbeye maruz kalmak sonucunda testisini kaybeden erkeklerin estetik icin protez taktirmalari mumkun...




Hiç yorum yok: