22 Nisan 2007 Pazar

Escinseller farkli midir?



Anatomik cinsiyet, dogustan belirlenir. Cinsel kimlik, erken cocukluk yaslarinda gelisir. Ergenlik doneminde cinsel yonelim ortaya cikar. Bu temel yapi uzerinde istemli bir secimimiz soz konusu degildir. Ancak bu yapinin uzerine, cinsel bilgi ve deneyimlerimizi, kisisel deger yargilarimizi ekler, cinsel davranislarimizi dis dunyadaki olanaklarimiza gore belirler ve cinsel esimizi secebiliriz.

Escinsellikle ilgili yanlis inanislar cok yaygin ve abartili boyutlarda olabilir. Cogu insanin kafasinda kavram kargasasi olmakla birlikte, escinsellerin cinsel kimlikleri, anatomik cinsiyetleriyle uyumludur. Bir escinsel erkek, aynen heteroseksuel bir erkek gibi, erkek kimligini benimsemistir, erkek bedeninde olmaktan, erkek cinsel organlarindan memnundur, bunlarin cinsel islevlerinden haz alir. Aradaki tek fark cinsel es secimindedir.

Heteroseksuel erkegin cinsel fantezilerinde genellikle kadin bedeni veya kadinla kurulacak cinsel iliski vardir; escinsel erkek, erkek bedenini ve erkekle cinsel iliskiyi hayal eder. Heteroseksuel erkek, bir kadini cinsel es olarak ister, bir kadinla cinselligi de iceren bir iliski yasamak ister, escinsel erkek, bir erkegi cinsel es olarak ister, bir erkekle cinsel iliskiden haz alir ve bir erkekle beraberlik ister.

Escinsel kadinlar da heteroseksuel kadinlar gibi, kendilerini kadin hissederler, kadin cinsel organlarinin islevlerinden hosnutturlar, sadece cinsel eslerinin de erkek degil kendileri gibi bir kadin olmasindan cinsel doyum saglarlar. Escinseller kendi cinslerinden biriyle beraberlik isterler ama bu kendilerini diger cinse ait hissetmeleri demek degildir. Yani erkek escinsel kendini erkek olarak hisseder ve kendisi gibi bir erkekle beraberlik ister. Kadin escinsel de kendini kadin hisseder ve kendisi gibi bir kadinla iliskiye girer.

Escinsellerin ait olduklari cinsiyet ve cinsel kimlikleri konusunda oldugu gibi, iliski bicimleri konusunda da pek cok yanlis inanis vardir. Cinsiyetimizi, cinsel kimligimizi, cinsel yonelimimizi istemli olarak secemeyiz. Ama cinsel davranislarimizi, genel veya cinsel iliskilerimizin bicimini belirleyebiliriz. Bunu kendi deger yargilarimiza, yasam kosullarimiza ve olanaklarimiza gore hepimiz farkli sekilde yapariz. Heteroseksuel veya escinsel olalim, kadin ya da erkek olalim, omur boyu sadece tek bir cinsel esimiz olabilir, yasamimizin farkli donemlerini farkli ama hep tek bir cinsel esle gecirebiliriz, ayni anda bir kac cinsel esimiz olabilir veya surekli degisen cinsel eslerimiz olabilir. Bu cinsiyetimize, cinsel kimligimize veya cinsel yonelimimize degil, kisisel kimlik ve kararlarimiza bagli bir durumdur. Cinsel olmaktan cok ahl�k� bir secimdir.

Genellikle escinsellerin daha cok es degistirdigine, uzun sureli ve doyumlu beraberlikler kuramadiklarina inanilir. Oysa hem heteroseksuel kadin ve erkekler arasinda gizli veya acik olarak cok cinsel es degistirenler hic de az degildir. Hem de escinsel ciftler icinde omur boyu birlikte yasayanlar, uzun sureli beraberlikler kuranlar, hak elde edebildikleri ulkelerde evlenenler vardir. Ote yandan heteroseksuel bireylerin cogunun da surekli iliskilerde pek cok sorunlari olabilir, doyumsuz ve sorunlu iliskileri ekonomik nedenlerle, cocuklari oldugu icin ya da herhangi bir nedenle surduren bircok cift de vardir. Elbette escinsel ciftler de uzun sureli iliskilerde, aynen heteroseksuel ciftlerde oldugu gibi, genel veya cinsel iletisime iliskin sorunlar yasayabilir ve bu sorunlar nedeniyle profesyonel yardim da alabilirler.

Insanlarin cinsiyetleri, cinsel kimlikleri,cinsel yonelimleri yasamin baska alanlarindaki islevlerini dogrudan cok fazla etkilemez. Kadin ya da erkek olalim, heteroseksuel, biseksuel ya da escinsel olalim, ayni bicimde kendimize ozgu bir insaniz.

Okul veya is yasamimizda iyi / kotu, basarili / basarisiz olabiliriz. Iyi bir ogrenci, basarili bir muhendis, saygin bir avukat, becerikli bir tamirci, caliskan bir esnaf, durust bir memur, unlu bir sanatci olup olmamamizin, cinsel kimligimizle de cinsel yasamimizla da bir ilgisi yoktur.

Kisilerin cinsel yasami yalnizca kendilerini ve cinsel eslerini ilgilendirir.

Hiç yorum yok: