27 Temmuz 2009 Pazartesi

Yeni fındık stratejisine tepki

yeni-fndk-stratejisine-tepki.jpg
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in açıkladığı 2009-2012 yılları arasında uygulanacak yeni fındık stratejisinde, 750 metre rakım üzerinde bulunan ruhsatsız fındık bahçelerinin sökülmesinin ve yerine alternatif ürün üretilmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, ''Bölgedeki iklim ve araziyi biliyoruz, alternatif ürün üretilmesi hemen hemen imkansız. Az sayıda alternatif ürün bulunsa bile, bu ürünlerin hasadı ve pazarlanması mümkün değil. Fındık sökülürse, bölgede zaten sorun olan göç hızlanacak'' görüşünü bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, 15 Temmuz 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte yüzde 6'dan daha ( henüz, elan ) az eğimli 3;üncü sınıf tarım arazilerinde ve 750 metre rakım üzerinde bulunan ruhsatsız fındık bahçelerinin sökülerek, alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme yapılacağını anımsattı.

Türkiye'de 750 metre rakım üzerinde fındık üretimi yapılan 82 bin hektar alan bulunduğunu, söz konusu alanların fındık üretim alanlarının yaklaşık yüzde 13;ünü oluşturduğunu bildiren ve sökülecek alanlar için üreticilere sökme bedeli ve alternatif ürün için sadece üç yıl destek verileceğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:

''Bölgedeki iklimi ve arazi yapısını biliyoruz. Bu bölgelerde alternatif ( seçenek, dalgalı, almaşık ) ürün üretilmesi hemen ( takkadak, vakit kaybetmeden, yalnız ) hemen imkansızdır. Rakımı 750 metre üzerindeki arazilerde az sayıda alternatif ürün bulunsa bile, bu ürünlerin hasadı ve pazarlanması mümkün değil.''

Bayraktar, fındığın eğimli arazilerde toprağın erozyonla kaybolmasını önlediğini vurgularken, devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları Türkiye'nin her yerinde erozyona karşı ağaçlandırma yaptığı sırada erozyonu önleyen fındığın sökülmek istendiğini ifade etti ve ''750 metre rakımın üzerindeki eğimli arazide fındığı söktüğünüzde toprak denizle buluşur'' uyarısında bulundu.

Fındığın Karadeniz Bölgesi için büyük bir şans ve geçim kaynağı olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

''Fındık hiç ithalat yapmadan net ihracatçı olduğumuz üründür. Ayrıca, kişi başına istihdam maliyeti, tarımda sanayiden daha düşüktür.

Bugüne kadar ( ölçüsünde, genişliğinde, dek ) orada yaşayan insanları geçindirecek, yerinde tutacak yatırımlar yapılmamıştır. Bu bölgelerdeki insanların geçimini ve istihdamını fındık sağlamıştır. Bölgenin sosyo ekonomik ( iktisadi, kazançlı, soylu erki ) temelini fındık oluşturmaktadır. Tarım dışı iş ve gelir imkanı yaratılamadığı sürece üretici fındığı sökmez. Sanayi ve hizmetler sektörü gelişmediği sürece bu gün için fındığın alternatifi fındıktır.

Fındık sökülürse, bu bölgede zaten sorun olan göç hızlanacaktır. Bu insanların hayatlarını idame ettirebilmeleri için ellerindeki imkanları alınıp, büyük şehirlerin varoşlarında yok olmalarını mı izleyeceğiz?''

Bayraktar, fındık stratejisinin ilgili ( alakalı, ait, ilişkin ) taraflar ve TZOB'un görüşleri de alınarak, yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Hiç yorum yok: