27 Temmuz 2009 Pazartesi

Kalkınma ajanslarının kuruluşları tamamlandı

kalknma-ajanslarnn-kurulular-tamamland.jpg
Türkiye genelinde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bütün bölgelerde sosyo ekonomik kalkınma girişimlerini başlatmak ve desteklemek, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltarak, bölgelerin ulusal kalkınma ve rekabet gücüne katkılarını artırmak amacıyla ülke genelinde kurulması planlanan 26 kalkınma ajansının kuruluşunun tamamlandığı bildirildi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz'ın basın müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, 16 yeni kalkınma ajansının kuruluşunu düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, böylece daha önce kurulan 10 kalkınma ajansına ilave olarak, kurulan 16 kalkınma ajansıyla ülke genelinde kurulması planlanan 26 kalkınma ajansının kuruluşunun tamamlandığı kaydedildi.

Kurulan 16 yeni kalkınma ajansının merkezlerinin Tekirdağ, Balıkesir, Denizli, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Ankara, Isparta, Hatay, Nevşehir, Kayseri, Zonguldak, Kastamonu, Trabzon, Kars ve Malatya olduğu ve 55 ili kapsadığı belirtildi.

Açıklamaya göre, bölgede bulunan illerin ajans hizmet ve imkanlarından adil şekilde yararlanmasını sağlamak için kanunda yer alan hükümler çerçevesinde, yönetim kurulunda illerin eşit sayıda temsilci bulundurması, yönetim kurulu başkanlığının her il ( yurt, el, ülke ) valisi tarafından 1'er yıl dönüşümlü olarak yapılması, yönetim kurulu toplantılarının farklı il merkezlerinde yapılması, danışma işlevi gören kalkınma kurulunda her ilden yeterli sayıda temsilci bulundurulması gibi düzenlemeler yapıldı.

Ajansın mali ve teknik desteklerinden yararlanma konusunda ( dair ) adil, objektif, şeffaf ve yarışmaya dayalı kurallar getirildiğinden ve ajans personelinden bağımsız proje değerlendirme yöntemleri kullanılacağından desteklerden yararlanma düzeyi yararlanıcı kesimlerin çok sayıda ve nitelikli proje üretmesiyle doğrudan ilişkili olacak.

Ajansıların aynı zamanda bütün il merkezlerinde yatırım destek ofisleri de bulunacak.

KALKINMA AJANSLARININ KURULUŞ ÇALIŞMALARI

Kalkınma ajanslarının kuruluş çalışmaları 2006 yılında çıkarılan kanunla başlatıldı. İlk olarak kurulan İzmir ve Çukurova kalkınma ajansları da 2006 yılında faaliyete geçmiş olmasına rağmen Danıştay ve Anayasa Mahkemesindeki davalar nedeniyle kalkınma Ajanslarının kuruluş faaliyetleri 1,5 yıla yakın bir ( tek, birleÅ

Hiç yorum yok: