13 Ocak 2008 Pazar

Paris ile Riyad arasýnda 4 anlaþma

RİYAD - Fransız kaynaklar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy’nin, bugün geldiği Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da iki ülke heyetlerinin petrol, doğalgaz ve maden kaynakları alanında işbirliği, Fransa’da üniversite eğitimi ve yine Fransa’da mesleki eğitimin geliştirilmesi ile iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde bir siyasi istişare anlaşması olmak üzere 4 anlaşmaya imza koyduğunu açıkladılar.Resmi ziyareti dolayısıyla bugün Riyad’a gelen Sarkozy, buradan Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne geçecek.

Sarkozy, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Fransa’nın dostu olduğunu söyledi.

Resmi ziyareti dolayısıyla Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ta bulunan Nicolas Sarkozy, iki ülke arasında 4 işbirliği anlaşması imzalanmasından sonraki basın açıklamasında, Suudi Arabistan’ın bölgesel barıştaki rolünün önemine dikkati çekti ve, “Suudi Arabistan, çok hareketli olan bölgede barış için bir temel unsurdur ve Fransa’nın da bu bölgede olması da çok önemlidir. Majesteleri Fransa’nın dostudur” dedi.

Suudi Arabistan ziyaretinin siyasal, ekonomik, kültürel ve askeri hedefleri bulunduğunu belirten Sarkozy, basın önünde Kral Abdullah’ı, “ne zaman isterse” gelmesi için Fransa’ya davet etti.

Kral Abdullah tarafından onuruna verilen akşam yemeğine katılan Sarkozy, yemekten sonra iki ülke heyetleriyle birlikte Kral ile bir süre görüştü. Bu görüşmede Kral Abdullah’ın Sarkozy’yi “sert başlı bir ata” benzettiği kaydedildi.

Hiç yorum yok: