13 Ocak 2008 Pazar

Barzani: PKK teröristtir, demek zorunda deðiliz

SELAHADDİN - Barzani “Türkiye bize karşı olumlu adım atarsa, muhakkak ki biz de olumlu adım atarız. Her iki tarafın ortak çıkarları vardır. Biz askeri harekatı desteklemiyoruz. Çünkü, sorunun çözümü değildir” diye konuştu” dedi.İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Giovanni Vernetti, Kuzey Irak’ta Bölgesel Yönetimi’nin başkanı Mesut Barzani’yi, Selahaddin kasabasındaki karargahında ziyaret etti.

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan Vernetti, İtalya’nın Irak’a ekonomik alanda yatırımlarının geliştirilmesi için bölgede bulunduğunu söyledi. Vernetti, özellikle Irak’ın kuzeyinin istikrarlı ve güvenli bir bölge olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye’nin terör örgütü PKK’ya karşı sınır ötesi harekatına ilişkin bir soru üzerine Vernetti, şunları söyledi: “Biz İtalya olarak PKK’yı terör örgütü diye nitelendiriyoruz. Ama yine de Türkiye ve Kürt bölgesel yönetiminin beraberce bu sorunu çözmeye çalışmalarını diliyoruz. PKK’ya karşı yapılan bu harekat, Kürt bölgesinin emniyetini ve istikrarını da bozuyor. O yüzden bu bölgenin yine en emniyetli bölge olarak kalmasını isteriz. PKK ile mücadele yapılırken, aynı zamanda bunu düşünmemiz lazım.”

Barzani de PKK ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, terörü hem geçmişte, hem de bugün desteklemediklerini söyledi.

Türkiye’nin terörist olarak gördüğü bir örgütü kendilerinin de ille terörist olarak görmelerinin söz konusu olmadığını belirten Barzani, “Eğer Türkiye barışçıl ve farklı bir yol çizerse, biz de elimizden gelen desteği veririz. Türkiye bize karşı olumlu adım atarsa, muhakkak ki biz de olumlu adım atarız. Her iki tarafın ortak çıkarları vardır. Biz askeri harekatı desteklemiyoruz. Çünkü, sorunun çözümü değildir” diye konuştu.

Barzani, yeni Irak bayrağı hakkında ise, “Eski bayrak, Irak bayrağı değildi. Eski bayrak Baas rejiminin bayrağıydı. Yeni bayrağı görmedim, detayını da bilmiyorum. Ama, bütün kesimleri temsil ediyorsa, o bayrağı burada da dalgalandırırım” dedi.

Hiç yorum yok: