13 Ocak 2008 Pazar

Olmert: Ýran tehdidini ortadan kaldýrmalýyýz

KUDÜS - Olmert, İsrail kabinesinin haftalık olağan toplantısının başında yaptığı konuşmada, Filistinlilerle görüşmelere de atıfta bulunarak, İsrail’i ziyareti sırasında ABD Başkanı George Bush’un, Filistinliler, yükümlülüklerini hayata geçirmedikçe bir anlaşmanın olmayacağı konusunda tümüyle kendilerini temin ettiğini söyledi.Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve koalisyonun sağ kanat partilerinden Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz” partisi lideri Avigdor Lieberman’ın, Filistinlilerle kilit konularla ilgili görüşmeler konusunda Başbakan Olmert’ten açıklama isteyeceği bildiriliyor.

Lieberman, defalarca kilit konuların görüşülmesine karşı olduğunu belirtmiş ve bu konuların partisince “kırmızı çizgi” olarak görüldüğünü vurgulamış ve bu konuların görüşülmesi halinde hükümetten çekilmekle tehdit etmişti.

İsrail Evimiz partisi yetkililerinin de Lieberman’ın istifaya hazırlandığını dile getirdikleri belirtiliyor.

Bakanlar kurulu toplantısı sonrası, Olmert’in yapacağı izahatlardan sonra Lieberman’ın partisini toplantıya çağıracağı ve kabinede kalıp kalmama konusunu tartışacağı da belirtiliyor.

Lieberman’ın bürosundan dün yapılan açıklamada, Lieberman’ın Olmert ve partisiyle toplantılar yapıncaya kadar, tahminlere yer olmadığı kaydedilmişti.

Başbakanlık bürosundan yetkililerse Lieberman’ın kabineden istifasına şimdi bir gerek olmadığını ifade ederek, kilit konularda görüşme konusunun yeni olmadığını dile getiriyorlar.

Lieberman’a yakın kaynakların dile getirdiği bir diğer konu da Yisrael Beiteniu partisi liderinin, 30 Ocakta açıklanacağı belirtilen Winograd komisyonunun nihai raporunun yayımlanması öncesi istifa niyetinde olduğu.

Lieberman ile birlikte aynı safta yer alan Şas partisi de kilit konuların görüşülmesine, özellikle Kudüs’ün bölünmesine şiddetle karşı çıkıyor.

120 üyeli İsrail parlamentosunda, geniş tabanlı Olmert koalisyonunun 78 üye desteği bulunuyor. Yisrael Beiteniu’nun mecliste 11, Şas partisinin ise 12 sandalyesi var. Her iki partinin, kilit konuları gerekçe göstererek koalisyondan çekilmeleri halinde, koalisyonun desteği 55 milletvekiline düşecek.

İsrail koalisyonunun dayanak partisi konumundaki İşçi Partisinin milletvekillerinden Ofir Pines-Paz da parti lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak’a istifa çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok: