13 Ocak 2008 Pazar

Irak’ta yeni ittifak

BAĞDAT - Platformun kuruluşuna imza koyanlar arasında radikal Şii lider Mukteda Sadr yanlısı milletvekilleri, eski başbakan İyad Allavi’nin laik Irak Ulusal Listesi Partisi ve Sünni Salah El Mutlak’ın Ulusal Diyalog Cephesi’nin bulunduğu belirtilirken, bu oluşumların parlamentoda bir blok oluşturmaları durumunda, 100’den fazla milletvekiliyle güçlü bir üstünlüğe sahip olacakları ve Şii başbakan Nuri El Maliki’nin bu yeni ittifakı hesaba katmayı planlaması gerektiği yorumları yapılıyor.Yeni ittifak tarafından yapılan açıklamaya göre, ittifaka imza koyanlar, iktidarı tekelleştirmek isteyenleri eleştirirlerken, “ulusal çıkarları savunmak, Irak’ın birliğini korumak ve etnik ve dinsel bölünmeleri engellemek, zenginlikleri adil biçimde paylaşmak ve yeniden bağımsız ve egemen olmak” isteklerini bildirdiler.

Petrol, doğalgaz ve doğal kaynakların Irak’ın temel zenginlikleri olduğu, bunların merkezi hükümetin kontrolünde olması ve bölgeler arasında işbirliğiyle yönetilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin imzaladığı anlaşmalara atıfta bulunularak, “Bu konuda, tıpkı yabancı şirketlerle sözleşmeler imzalanması gibi, kendi başına yapılan her türlü girişimden endişe ediyoruz” ifadesi yer aldı.

Kerkük’teki duruma da değinilen açıklamada, “Kerkük’teki durum çok karmaşık ve her bir toplumun çıkarlarına saygı duyulmasını istiyoruz. Bu konuyla ilgili ulusal siyasal bir anlaşma yapılması, Kerkük’ü ulusal birlik konusunda bir örnek durumuna getirecektir” denildi.

Petrol bakımından zengin Kerkük’te Kürtler, Araplar ve Türkmenler yaşıyor ve bölge, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetim tarafından isteniyor. Irak Anayasası’nın 140. maddesi uyarınca 2007 yılı bitmeden Kerkük ile ilgili bir referandum yapılması planlanıyordu, ancak BM’nin girişimi üzerine referandum 6 ay ertelendi.

Bölgesel yönetimin başındaki Mesud Barzani ise, yeni ittifaktan yapılan Kerkük ile ilgili açıklamayı eleştirdi ve “140. maddeye saldırı başarılı olamayacaktır. 140. maddeye karşı çıkan bu insanlar, aynı zamanda Irak Anayasası’na karşı çıkanlardır” dedi.

Yeni ittifak, ayrıca yasayı uygulayabilecek, vatanı koruyabilecek ve Irak topraklarının işgalini sona erdirebilecek olan, uzmanlık temelinde inşa edilecek bir güvenlik gücünün yeniden oluşturulması için gereken kaynakların sağlanmasını da istiyor.

Sadr yanlısı milletvekili Nasır El Rubai de, şimdilik bunun bir anlaşma protokolü olduğunu, anlaşmazlıkların çözümünü sağlamayı amaçladıklarını belirttiği açıklamasında, platformun gelecekte bir koalisyona dönüşmesini umduğunu kaydetti.

Platform, koalisyona dönüşürse, 110 milletvekili olan ve ağustos ayında oluşturulan Maliki destekçilerinden oluşan ittifakın rakibi durumuna gelebilir. Maliki’nin ittifakında, kendi partisi Dava, Şii Irak İslam Yüksek Konseyi, Celal Talabani’nin Irak Kürdistan Vatanseverler Birliği ve Mesud Barzani’nin Irak Kürdistan Demokratik Partisi yer alıyor.

Hiç yorum yok: