13 Ocak 2008 Pazar

Ortadoðu’da heyetler özlü meseleleri görüþüyor

KUDÜS - Abbas, eski Filistin Başbakanı Ahmed Kurey ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni önderliğinde yarın bir araya gelecek heyetlerin temel meseleleri ele almaya başlayacağını söyledi.Bu meseleler Küdus’un statüsü, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşim birimleri, Filistinli mülteciler, sınırlar, güvenlik ve su kaynakları...

Abbas, bu sorunların çözülmesi halinde nihai bir anlaşmaya varılmış olacağını kaydetti.

Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert, geçen kasımda ABD’de düzenlenen Ortadoğu Konferansı’nda barış görüşmelerine yeniden başlama konusunda uzlaşmaya varmıştı.

İki lider, geçen hafta Abd Başkanı Bush’un bölgeye gerçekleştireceği ziyaretten önce heyetlerine özlü meseleleri görüşmeye başlamaları talimatı da vermişti.

Abbas ve Olmert, ABD Başkanı Bush’un görev süresi dolmadan önce bu yıl içinde bir barış anlaşması üzerinde uzlaşmayı hedefliyor.

Filistinli diğer aktörler de kendi aralarında bir konferans düzenleme hazırlığında...

Merkezleri Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Hamas, İslami Cihad ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık, 23 Ocak’ta bir ulusal konferans düzenleyeceklerini ilan ettiler.

Konferansın sözcülüğünü üstlenen Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık üyesi olan Enver Raca, Filistinliler’in Filistin’e dönüşü ve İsrail işgaline direnişin teyit edileceği Filistin Ulusal Konferansı’nın, 23-25 Ocak tarihleri arasında Şam’da yapılacağını açıkladı.

Sözcü Raca, katılımcıların 3 ana sorunu ele alacağını da belirterek, bunları, Filistinlilerin dönüş ve direniş hakkı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün gelişmesi ve Filistinliler arasındaki bir diyalog başlatılması olarak sıraladı.

Nayif Havatme liderliğindeki Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi’nin konferansa katılmayı reddettiğini aktaran Raca, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın El-Fetih başkanı sıfatıyla çağrıldığını, ayrıca Filistinli Başmüzakereci Ahmed Kurey’in de konferansa davetli olduğunu söyledi.

İlk filistin Ulusal Konferansı’nın geçen yıl kasım ayında yapılması planlanmış, ancak ABD’nin Annapolis kentinde yapılan Uluslararası Ortadoğu Konferansı da aynı döneme denk geldiği için, konferans iptal edilmişti.

Hiç yorum yok: