9 Haziran 2007 Cumartesi

Nefes Daralması Çözümsüz Değil

Kısa adı KOAH olan ve akciğerlerde tahribata yol açan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ile ilgili duyarlılığın artırılmasına yönelik etkinlikler düzenlenecek.
Dünya KOAH Günü'nün bu yılki temasının "Nefesiniz daralıyorsa çaresiz değilsiniz" olduğu bildirildi.
Türk Toraks Derneği Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kocabaş'dan alınan bilgiye göre, bu tema, nefes darlığı ile KOAH'ın diğer belirtilerinin yaşlanmanın doğal bir parçası olmadığını ve KOAH'lı kişilere yardımcı olacak tedavilerin bulunduğunu vurgulamak için seçildi.
Bu sloganla, hastalara ve KOAH belirtileri bulunanlara, doktorlarına başvurma ve yardım alma konusunda güç vermek amaçlanmış.
Yarın (16.11.2005) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de 34 ilde KOAH Günü etkinlikleri düzenlenecek.
Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı ve Türk Tabibleri Birliği tarafından İstanbul'da, yarın The Marmara Oteli'nde bir de basın toplantısı düzenlenecek.
Dünya KOAH Günü dolayısıyla hekimlere, yetkililere, ulusal kurum ve kuruluşlara KOAH'a dikkat çekmek için işbirliği çağrısında bulunulacak. Toplumun ve sağlık çalışanlarının, hastalığın semptomlarını fark etmesi sağlandığında, bu semptomların bulunduğu kişilerin uygun bir tedavi alması sağlanacak ve akciğerlerin daha fazla hasar görmesi engellenebilecek.
Bu çabaların KOAH'tan ölümleri önemli ölçüde azaltacağı, hastalık nedeniyle hastaneye yatış sayısını azalacağı ve gelişmekte olan yeni KOAH vakalarının oranını düşüreceği belirtildi.
Bu hedeflere ulaşmak için toplumun KOAH semptomlarının farkında olmasını sağlama, tanı için gereçler geliştirme, özellikle sağlık çalışanlarının spirometrelere erişimini sağlama, erişilebilir ve ucuz ilaçlar yapma, sağlık yetkililerini, hekimleri, hastaları ve ailelerini etkili bir KOAH tedavisi konusunda bilgilendirme, eğitme ve kişilerin hastalıkta rol oynayan çevresel risk faktörlerine maruz kalma düzeyini azaltma çabalarına destek amaç edinilmiş.

Mavi forum

Hiç yorum yok: