9 Haziran 2007 Cumartesi

Fındıkda aflatoksin seviyesi normal

TÜBİTAK, kanserojen olarak bilinen aflatoksin miktarının, Türk fındığında “kabul edilebilir maksimum değerlerden yüksek olmadığını” belirledi.

TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi (MAM) fındıkta aflatoksin miktarının, Avrupa Birliği tarafından izin verilen maksimum düzeyi aştığı iddiaları üzerine yapılan araştırmanın sonucunu açıkladı. TÜBİTAK, Türk fındığında aflatoksinin, kabul edilebilir maksimum değerlerden yüksek olmadığını ve süreklilik göstermediğini duyurdu.

TÜBİTAK MAM Başkan Vekili Önder Yetiş, yaptığı yazılı açıklamada, TÜBİTAK MAM Gıda Enstitüsü ile Fındık Tanıtım Grubu’nun ortaklaşa yürüttüğü bazı projelerin sonuçlarının yarın İstanbul İhracatçılar Birliği’nde düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacağını bildirdi. Yetiş, fındıkta kanserojen olarak bilinen aflatoksin miktarının, AB tarafından izin verilen maksimum düzeyi aştığı iddialarına karşı yapılan araştırmalarda, Türk fındığında aflatoksinin “kabul edilebilir maksimum değerlerden yüksek olmadığı ve süreklilik göstermediğinin” belirlendiğini ifade etti.

Fındığın toplanmasından depolanmasına kadar her aşamada aflatoksin oluşumuna etki eden faktörlerin ve engelleyici tedbirlerin belirlendiğini vurgulayan Yetiş, fındık ürünlerinin değişik ambalajlarda raf ömürlerinin de belirlendiğini dile getirdi.

Yetiş, ayrıca, aflatoksin analizi için Türk fındığının yanı sıra İtalyan ve ABD fındıklarının da araştırmaya dahil edildiğini, projelerle Türkiye’nin sert kabuklu meyvelerde aflatoksin ile ilgili alınacak kararlara önemli bir bilimsel bilgi sağladığını kaydetti.


Mavi forum

Hiç yorum yok: