9 Haziran 2007 Cumartesi

Kış bebekleri D vitamininden yoksun

Kayseri’de yeni doğum yapmış 100 anne ile bebeği üzerinde yapılan araştırmada ciddi miktarda D vitamini eksikliğine rastlandı.
Kış hamileliklerinde mutlaka D vitamini takviyesi yapılması tavsiye edildi.

Erciyes Üniversitesi’nden (EÜ) Diyetisyen Dr. Nurten Budak, anneler ve bebeklerinde rastlanılan D vitamini yetersizliğinin boyutlarını belirlemek amacıyla araştırma yaptıklarını söyledi. Yeni doğum yapmış 100 anne ile bebeği üzerinde yapılan çalışmaların sonunda D vitamini yetersizliğinin çok ciddi boyutlara ulaştığını fark ettiklerini kaydeden Budak, araştırmaya ilişkin şunları söyledi:
“İnsan vücudundaki D vitamini düzeyinin 15 ng/ml olması gerekiyor. Araştırma sonucunda, annelerdeki oranın ortalama 8.5 ng/ml,bebeklerde ise 6 ng/ml olduğunu saptadık. Ciddi D vitamini yetersizliği sınırının 8 ng/ml olduğunu düşünecek olursak, anne ile bebeğinde çıkan değerin ne kadar endişe verici olduğu açıkça ortaya çıkacaktır.”

Araştırmaya konu annelerin kışın hamilelik geçiren kadınlar olmasına özen gösterdiklerini, sonuçların da kış aylarında D vitamini eksikliğinin daha fazla ortaya çıktığını gösterdiğini ifade eden Budak, bunda, güneşten yararlanamamanın en önemli faktör olduğuna dikkat çekti. Kış aylarındaki hamileliklerde mutlaka D vitamini takviyesi alınması gerektiğine işaret eden Budak, şöyle devam etti: “Gebe, bebek ve çocukların yeterince D vitamini almadıkları, yani güneşten yeterince yararlanmadıkları açıkça ortadadır. Bunun sonucunda, çocuklarda kemik bozuklukları, büyüme geriliği, bacaklarda çarpıklık, enfeksiyonlara sık yakalanma ve göğüs kemiğinin öne çıkmasıile karakterize edilen ‘raşitizm’ görülürken, annede ise kemiklerin yumuşaması ve kolay kırılabilir hale gelmesiyle beliren ve hareketlerikısıtlayan ‘Osteomalasia’ hastalığı ortaya çıkmaktadır.”

Budak, ailelerden, 1,5-2 yaşına kadar mutlaka çocuklarına D vitamini takviyesinde bulunmalarını istedi. Diyetisyen Dr. Budak, kış ayları olsa da güneşin kendini hissettirdiği anlarda mutlaka bundan yararlanılması gerektiğini bildirdi.


Mavi forum

Hiç yorum yok: