31 Mayıs 2007 Perşembe

Yılda 68 bin kadın kürtajdan ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2005 Dünya Sağlık Günü’nde açıkladığı raporundaki son verilerine göre, her yıl 18 milyondan fazla kürtaj operasyonu, gerekli eğitim almamış kişilerce ya da minimum tıbbi standartlardan yoksun olarak gerçekleştiriliyor ve bu operasyonlar sonucu 68 bin kadının yaşamını yitirdiği kaydedildi.


Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 530 bin kadın gebelik veya doğum sırasında hayatını kaybediyor. 3 milyondan fazla bebek ölü doğuyor, 4 milyondan fazla bebek ise ilk günlerinde ya da ilk haftalarında ölüyor. 5 yaşını göremeden ölen çocukların toplam sayısı da 10.6 milyon. Dünyada, her yıl 18 milyondan fazla kürtaj operasyonunun gerekli eğitimden yoksun kişilerce ya da minimum tıbbi standartların eksikliğiyle gerçekleştirildiğine dikkat çekilen raporda, 68 bin kadının bu nedenle öldüğü belirtildi.

YILDA 136 MİLYON DOĞUM

Raporda göre, yılda 136 milyon doğumun gerçekleştiğinin tahmin edildiği bilgisi veriliyor. Az gelişmiş ülkelerdeki kadınların üçte ikisinden daha azı, en az gelişmiş ülkelerdeki kadınlarınsa yalnızca üçte biri, eğitimli bir görevli kontrolünde doğum yapabiliyor. Rapor, gebelik sürecinde doğuma, sonra da çocukluk yıllarına kadar uzanan bir "sürekli sağlık koruması" yaklaşımının vazgeçilmez olduğuna dikkat çekiyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: