31 Mayıs 2007 Perşembe

Bitkisel yağlar ve protenler tansiyonu düşürüyor


ABD`de yapılan bir araştırma, bitkisel protein ve zeytin yağı gibi bitkisel yağlarla beslenme düzeninin, tansiyonu ve kötü kolestrolü düşürdüğünü ortaya koydu.

John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi`nden Dr. Lawrence Appel, günlük beslenme ihtiyacının yüzde 10`unun bitkisel proteinler ya da doymamış yağlarla karşılanmasının, tansiyon ve kötü kolestrolü düşürdüğünü ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azalttığını belirtti.

Amerikan Tıp Derneği`nin (JAMA) yayın organında çıkan makalede, bilimadamlarının, büyük tansiyonu 12-15,9 ve küçük tansiyonu 8-9,9 arasında değişen 164 kişiye, tümü doymuş yağ oranı düşük, sebze ve meyve ağırlıklı, protein, şeker ve bitkisel yağlar ihtiva eden 3 farklı beslenme şekli uyguladıkları kaydedildi.

Araştırma sonucunda, sırayla, farklı oranlarda uygulanan 3 farklı beslenme düzeninin ardından, sadece 6 haftada, bu kişilerin tansiyonlarında belirgin bir düzelme olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bitkisel protein ve bitkisel yağ ağırlıklı beslenme düzeninin tansiyonu ortalama yüzde 9,3, şeker ağırlıklı beslenme düzeninin ise tansiyonu yüzde 8 oranında azalttığı belirtildi.



Mavi forum

Hiç yorum yok: