Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, çürük dişlerin ve diş eti hastalıklarının, kalp hastalıkları, boğaz iltihapları, görme ve işitme bozukluğu, mide hastalıkları, böbrek iltihapları, eklem hastalıkları ve diş kayıplarına neden olduğunu belirtti.
Diş sağlığına dikkat çeken Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, diş ve diş eti hastalıklarının beraberinde birçok rahatsızlığı getirdiğini söyledi. Nacaroğlu, "Çürük dişler ve diş eti hastalıkları, kalp hastalıkları, boğaz iltihapları, görme ve işitme bozukluğu, mide hastalıkları, böbrek iltihapları, eklem hastalıkları ve diş kayıplarına neden olmakta, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum riskini artırmaktadır. Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından korunmada, öncelikle kişilerin kendi sağlıklarının bilincinde olması, bireylere düzenli olarak diş hekimliğine gitme alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Çürükten korunmak için sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce 2'şer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterli olacaktır. Fırçalama işleminde diş etlerine masaj yapacak tarzda dairesel hareketler yapılmalıdır. Fırçalarken aşırı kuvvet uygulamanın diş eti çekilmesine neden olacağı unutulmamalıdır. Diş sağlığımız için bol bol peynir, süt ve yoğurt tüketmeli, şekerli yiyecekler tükürük akışının yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmelidir. Sağlıklı ve güzel diş ve diş etleri için öğün aralarında da abur-cuburlarla değil elma, havuç gibi yıkanmış, taze meyve ve sebzeyle beslenmeliyiz" dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, halk arasında süt dişlerinin önemli olmadığına dair yanlış bir inanış olduğunu da söyleyerek, "Oysa ağız ve diş sağlığında dişlerin önemi süt dişlerinin sürmesiyle başlar. Süt dişleri çocuğun beslenmesinin yanı sıra düzgün konuşmasını da sağlamaktadır. Sağlıklı süt dişleri çiğneme işlemini gerçekleştirirken, aynı zamanda altında bulunan daimi dişin korunmasını ve zamanında sürmesini sağlar. Yani sağlıklı süt dişi sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisidir. Tedavi edilmeyen süt dişleri ağrı, koku, konuşma ve çiğneme zorluğu ve beslenme bozukluğuna sebep olur. Süt dişlerinin tedavi edilmeyip zamanından önce çekilmesi kalıcı dişlerin çapraşık çıkmasının ve çene gelişimindeki bozukluğun en önemli sebebidir. Bu sebeplerden dolayı süt dişleri 'nasıl olsa değişecek' mantığıyla ihmal edilmemeli, belirli aralıklarla diş hekimi tarafından mutlaka kontrol edilmelidir" diye konuştu.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder