31 Mayıs 2007 Perşembe

Gözlüklülerin bilmesi gerekenler

Gözlüklülerin bilmesi gerekenler

Göz sağlığınızı korumak için kullandığınız gözlüklerinizle yeterince ilgilenmezseniz, gözünüze büyük zarar verebilirsiniz. Sağlıklı bir gözlük kullanımı için bilmeniz gerekenler:

Gözlük kullanmaya başlayan kişiler, bir zaman sonra bazı olumsuz alışkanlıklar ediniyorlar. Gözlüğü takıp çıkarırken, silerken, bir zemin üzerine koyarken, kordon veya zincirle boyunda asılı tutarken, baş üzerine kaldırırken, kılıfına ya da kılıfsız cebe, çantaya yerleştirirken dikkatsiz davranmak, gözlüğünüzün bozulmasına neden oluyor. Gözlüğünüze gereken önemi vermemek, gözlüğün ömrünü, yapısını, ayarlarını etkiliyor.

Gözlükteki deformasyonlar, hem estetik hem de fonksiyonları açısından kötü sonuçlar doğuruyor. Deforme olan gözlük, ağırlık burun ve saplara eşit dağılmadığı için ciltte kızarıklık yapıyor. Kaymalar veya baskılar, kulak arkasında, şakaklarda ve burun üzerinde acı ve ağrı veriyor. Gözlüğün görme fonksiyonlarını da bozan deformasyonlar, astigmatik ve prizmatik etkiler meydana getirerek bulanık görmeye, çift görmeye ve görme yorgunluğuna, dolayısıyla baş ağrısına neden oluyor.

Bu nedenle uzmanlar, gözlüklerin sert koruyucu bir kılıfta saklanmasını ve üzerine basılabilecek yerlere konulmamasını tavsiye ediyorlar. İşte size gözlüklerinizin uzun ömürlü olması için birkaç püf noktası:

ÇERÇEVENİN TEMİZLENMESİ

Silme bezinin yumuşak, hidrofil (su tutucu) ve cam üzerinde kolay hareket eden malzemeden olmasına titizlik gösterilmeli, silme bezi içinde kum, toz, kir olmamalı.

Eğer çıkmayan kirler varsa, özel temizleyici spreyler, kir çözücü emdirilmiş kâğıtlar kullanılabilir. Bunlar yoksa, her cama bir damla şampuan veya benzeri sıvılar damlatılarak camlar parmakla ovulmalı. Cildinize zarar vermemesi için deterjan kullanılmamalı. Bol su ile duruladıktan sonra, suyu silkeleyip kurulanmalı.

Gözlük en büyük zararı temizlik sırasında görür. Bu nedenle temizliğine dikkat ettiğiniz gözlüklerinizin ömrü birkaç kat uzar.

ÇERÇEVENİZ BOZUK MU?

Gözlüğü düz bir zemine koyduğunuzda düz durmalıdır.

Gövdenin göz tarafında kalan iç kısmına, menteşelere dayanacak şekilde düz bir cisim koyduğunuzda sağ ve sol halkalar, eşit mesafede olmalı. Bu, camların gözünüze eşit mesafede olduğunu gösterir.

Eğer şaşılık yoksa, göz bebekleri sağ ve solda aynı yerde olmalıdır.

Gözlük gövdesinin eğimi, her iki yandan bakıldığında eşit olmalı ve yanağa değmemeli.

Sapların kulak arkasına dönen kısmı, kafa ile kulağın birleşme eğrisini takip etmeli.

Sapın en uç noktası, hem kulak arkasına hem de kafa derisine fazla baskı yapmamalı.

Gözlük sapları açılarak önce düz, sonra ters bir şekilde düzgün masa üstü gibi bir zemine konulduğunda sap uçları veya büküm yerleri masaya değmelidir.

Saplar gövdeyle 90 derecelik bir açı yapmalı ve düz bir biçimde kıvrım yerine uzanmalıdır. Ancak şakakları geniş kişiler için, dışa doğru bombeler verilebilir.

Sap uzunlukları ve büküm yerleri eşit olmalıdır. Kişinin bir kulağı önde, bir kulağı geride ise ayarlama yapılabilir. Sap uçları camlara temas etmemelidir.

Çerçeve gövdesindeki camı sıkıştıran vidalar gevşek olmamalıdır. Sapların menteşe vidaları yeteri kadar sıkı olmalı, camı tutan vidalar sonuna kadar sıkışmalı, arada açıklık kalmamalı.

Mavi forum

Hiç yorum yok: