31 Mayıs 2007 Perşembe

Sınavda şeker bir işe yaramaz

Sınavda şeker bir işe yaramaz

SaĞlIklI beslenme konusunda bilgi edinmek isteyen vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı'nı telefon yağmuruna tutuyor. İşte en fazla merak edilen sorular:

Bitkisel çaylar veya ılık su içmek zayıflatır mı?

Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır, bazıları idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak, hiçbir bitkisel çay zayıflatmaz. Ilık su içmek ise midede doluluk hissi uyanması ve bağırsak hareketlendirmesi nedeniyle zayıflatır.

Sokakta satılan sütler sağlıklı oluyor mu?

Süt ne kadar iyi koşullarda elde edilirse edilsin, içinde değişen miktarlarda mikro organizmalar bulunduğu için sokakta satılan açık sütlerin satın alınmaması gerekiyor.

Mangalda et pişirmek sakıncalı mı?

Yanan ve dumana maruz kalan besinlerde (hamburger, döner, mangalda pişen etler, kavurmalar) ve yağlarda oluşan kimyasal maddeler kanser oluşumunu destekler. Bu nedenle tencere yemeği daha sağlıklı olur.

Fast-food sağlıksız mı?

Fast-food restoranlarda derin yağda kızarma yöntemi kullanılır. Bu yağlar 10-12 saat kullanıldığından kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğrar ve bozululur. Yağda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketimi, kardiovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini artırır.

Sınav esnasında şeker yemek faydalı mı?

Sınavlarda başarıyı etkileyecek hiçbir besinin tek başına 'mucizevi' etkisi bulunmuyor. Sınav öncesinde şeker, şekerleme gibi basit şekerlerin yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinlerin tercih edilmesi sınavda başarılı olmak için daha iyi.

Sarımsak kalp sağlığına yararlı mı?

Sarımsağın içerdiği bileşikler nedeniyle tümör oluşumunu engellediği ve kolesterol düşürücü etkisinin olduğuna dair çalışmalar bulunuyor. Ayrıca, kandaki pıhtılaşmayı engellemesi nedeni ile de kalp ve damar hastalıkları için önleyici önem taşıyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: