24 Mayıs 2007 Perşembe

Rahim hastalıkları

Rahim hastalıkları

Rahim hastalıkları deyince akla dört hastalık geliyor. Rahim sarkması (uterus prolapsus'u), miyomlar, endometriozis (çikolata kistleri), rahim (endometrium) kanseri.

RAHİM SARKMASI

Rahim aşağıya, vajinaya doğru sarkıp, dıştan görünecek kadar aşağıya gelebilir.

Nasıl oluşur?

Rahmi yerinde tutan kas ve bağların zayıflaması ve gerilmesi nedeniyle oluşur. Çocuk doğurma ve yaşlanma bu zayıflığın nedeni olabilir. Fazla kilolu kişiler, kronik öksürüğü olanlar ve ağır yük kaldıranlarda daha şiddetli görülebilir.

Belirtiler nelerdir?

Hafif sarkmada herhangi bir belirti olmayabilir. Orta derecede, karnın aşağı kısımlarında ağırlık ve bir top üzerine oturuyormuş gibi hissedebilirsiniz. Sırtın ve karnın alt kısımlarında ağrı ve rahatsızlık yakınması olabilir. Uzun süre ayakta kaldığınızda yakınmalarınız artabilir. Cinsel ilişki sırasında ağrınız olabilir. Ciddi sarkmada rahim dışarıdan görülür ve vajinada büyük bir kitle varmış hissi yaratır. Sarkma yüzünden bazı kadınlar öksürürken, hapşırırken ve gülerken idrar kaçırabilir, tuvalete çıkarken güçlük çekebilirler.

Tedavisi nedir?

Rahim sarkması tedavisinin bir yolu, rahmi yerinde tutabilmek için pesser adı verilen lastik bir yapıyı vajinaya yerleştirmektir. Çeşitli su ve hava içeren tipleri vardır. Diğer bir yol ameliyatla rahimi çıkarmak veya abdominal yoldan bağları kuvvetlendirmektir.

Rahim sarkması riskini azaltmak için çeşitli şeyler yapabilirsiniz:



Fazla kilolarınızdan kurtulun.


Bağırsakların düzenli işleyişi için lifli gıdalar alın.


Kegel adı verilen pelvik kasları güçlendiren egzersizleri düzenli yapın.


Karın içi basıncı artıracak dar korseler ve giysiler giymeyin.


Ağır kaldırmaktan kaçının.

Rahim sarmasını önlemek için ne yapılabilir?

Doğum sonrası pelvik kasları güçlendiren Kegel egzersizlerini yapmak ve ağır kaldırmaktan kaçınmak bu problemle karşılaşmayı engelleyebilir.

MİYOMLAR

Rahmin kas ve bağ dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörleridir. Nadiren bazılarının içerisinde kanser dokusu oluşabilir. Miyomlar çok küçük olabildiği gibi portakal büyüklüğüne de ulaşabilirler. Büyümeleriyle birlikte rahmin şeklini bozabilir, mesane ve rektuma baskı yaparak sık idrara çıkma, kabızlık ve ağrıya neden olabilirler.

Nasıl oluşurlar?

Oluşum nedenleri kesin bilinmemekle birlikte, östrojen oluşumlarında etkilidir. Gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı ve menopoz tedavisi gibi östrojen düzeyi artışlarında büyümeleri hızlanır.20 yaşın altında çok nadir görülürler, çocuk doğurma yaşında olan kadınlarda sıktır, menopozla birlikte küçülürler. Miyom oluşumunu önleyecek herhangi bir koruyucu yöntem yoktur.

Belirtiler nelerdir?


Adet kanaması miktarında artış


Sırt ağrısı


Kabızlık


Pelvik ağrı ve basınç hissi


İnfertilite (Kısırlık)


Gebeliğin düşükle sonuçlanması

Tedavisi nedir?

Çoğu miyomların tedavisine gerek yoktur.

Şu durumlarda tedavi gereklidir:


Adet kanaması miktarı fazla ve adetler ağrılı ise


Miyom hızla büyüyorsa

ENDOMETRİOZİS

Rahimin içini döşeyen kısma endometrium adı verilir. Bazılarında endometrium, rahim harici yerlerde bulunabilir ve bu durum endometriozis adını alır.

Nasıl oluşur?

Bazı kadınlarda neden endometriozis geliştiği bilinmemektedir. Bu konuda birçok teori vardır. Bir teoriye göre, bazı kadınlarda adet kanı tüplerden geri akarak yumurtalıklar ve karına ulaşır ve endometrial dokular bu yapılar üzerine yerleşir.

Belirtiler şunlardır:


Anormal veya fazla adet görme


Adet öncesi ağrı


Cinsel ilişki sırasında ağrı


Adetler sırasında, ağrılı bağırsak hareketleri, ishal


Adet sırasında idrar yaparken ağrı


Gebe kalamama Nasıl tedavi edilir?

Endometriozisin kesin tedavisi yoktur. Tedavi, şikayetlerin şiddetine, lokalizasyonuna, sizin yaşınıza ve çocuk isteyip istememenize bağlıdır.

RAHİM (ENDOMETRIUM) KANSERİ

Endometrium kanseri, 50 - 65 yaş arası kadınlarda görülen bir kanser türüdür. Vücutta östrojen üretiminin arttığı durumlar. En sık görülen belirti, anormal vajinal kanamadır ve yüzde 90 ilk belirtidir. Daha genç kadınlarda adet kanamasının şiddetinin artması, adetler arasında kanama veya ilişki sonrasında kanama şeklinde olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Erken tanı ve tedavi, diğer organlara yayılmayı önlemek açısından çok önemlidir. Erken tanıda ameliyat tam tedavi sağlar. İleri evrelerde cerrahi tedavinin yanında radyoterapi ve kemoterapi gerekebilir. Erken tanı ve tedaviyle hastaların yüzde 80'i beş yıldan fazla yaşar.

Risk nasıl azaltılabilir?

Bu kanser için risk taşıyorsanız genel sağlık durumunuza dikkat etmenin yanında düzenli aralıklarla jinekolojik muayeneye gitmelisiniz. Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir.

Hiç yorum yok: