Kalp krizi geçirmiş hastaya anjiyo öncesinde acil serviste verilecek bir süper aspirin (Plavix) hayat kurtarıyor. Türkiye’de de kullanılan bu ilaç, ikinci kalp krizi riskini yarıya indiriyor.
Avrupa Kardiyoloji Topluluğu tarafından sunulan bir araştırmaya göre, kalp krizi geçirmiş hastaya anjiyo öncesinde acil serviste verilecek bir süper aspirin (Plavix) hayat kurtarıyor. Türkiye’de de kullanılan süper aspirin felç riskini ve anjiyodan sonraki ilk ayda ikinci bir kalp krizi riskini yarıya azaltıyor.
PIHTIYI KESİN ENGELLİYOR
Doktorlar, anjjiyo sırasında hastanın damarlarından içeri iğne yardımıyla minik bir balon yerleştiriyorlar. Bu balon tıkanmış damarları açmak için kullanılıyor. Ancak baloncuk, damarların çeperini tahriş ediyor. Yani tıkanıklığı açılan damarda kan pıhtıları oluşuyor. Bunu engellemek için hastaya ‘süper aspirin’ olarak adlandırılan ‘Plavix’ isimli bir ilaç veriliyor. Plavix, aspirin gibi kanı sulandırma özelliğine sahip ancak aspirinden kat kat daha güçlü. Harvard Üniversitesi’nden Marc Sabatine’nin yürüttüğü bir araştırmaya göre, Plavix ilacını anjiyo sırasında alan hastaların yüzde 6.3’ü, anjiyoyu takip eden aylar içinde kalp krizi geçirip, felç oldu. Ya da anjiyoya bağlı komplikasyonlar yüzünden hayatını kaybetti.
ÇOK HAYAT KURTARACAK
Bu ilacın hasta acil servise geldiği an verilmesi durumunda ise yukarıda sayılan olumsuz sonuçlar yüzde 3,6’ya düştü. Doktor Sabatine, ilacın önceden alınmasının ikinci kalp krizi ve ölüm oranlarını yüzde 30 düşürdüğünü bildirdi. Bu stratejinin kalp krizinden hayatını kaybeden her 23 hastadan birini kurtaracağını hesaplandı. Ancak araştırmada anjiyodan sonra by-pass olmasına karar verilen hastaların durumuyla ilgili bir bilgi bulunmuyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder