10 Ağustos 2009 Pazartesi

Volkswagen zarar açıkladı

Satışları bakımından Avrupa'nın en büyük şirketi olan Wolfsburg merkezli VW, küresel ekonomik durgunluğun araç satışlarını olumsuz etkilemesi yüzünden bu yılın ilk yarısında karının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 azalarak, 494 milyon avro olduğunu açıkladı.

Audi, VW, Seat ve Skoda gibi markaları bünyesinde bulunduran şirket, geçen yılın ilk yarısında 2,5 milyar avro kar etmişti.

Şirketin, geçen yıl 56,5 milyar avro ( ekü ) olan Ocak-Haziran dönemi satışları ise bu yıl aynı dönemde yüzde 9,4 azalışla 51,2 milyar ( bilyon ) avro oldu.

VW, karının önceki yıllar seviyesine ulaşmasını beklemediğini, bu yıl satış gelirlerinin, yeniden finans maliyetlerinin yükselmesinin yanı sıra yeni araçlara olan talebin düşmesi yüzünden geçen yıla oranla düşük kalacağını belirtti.

Bu arada, Japon otomotiv şirketi Mazda, Nisan-Haziran döneminde 226 milyon dolar zarar etti.

Japonya'nın beşinci büyük otomotiv şirketi Mazda, küresel ekonomik durgunluğun araç satışlarına talebi düşürmesi ve güçlü Japon yeni yüzünden Nisan-Haziran döneminde 226 milyon dolar zarar ettiğini açıkladı. Şirket, geçen yıl aynı dönemde 157 milyon dolar kar etmişti.

Mazda sözcüsü Ken Haruki, ''Çin hariç, Japonya ve Kuzey Amerika gibi önemli pazarlarımızda gerileyen ( gerileyici ) talep yüzünden satışlarımız düştü. Küresel araç talebinde hızlı düzelme beklemiyoruz'' dedi.

Şirketin aynı dönemde satışları da yüzde 44,5 düşüşle 4,5 milyar dolar oldu.

Şirket, Mart 2010'da sona erecek mali yılda 526 milyon dolar zarar etmeyi, satışlarının da yüzde 19,9 azalarak 21 milyar dolara gerilemesini bekliyor.

 AA

Hiç yorum yok: