10 Ağustos 2009 Pazartesi

Ertosun'dan yargı açılımı

HSYK'nın Ergenekon davası ile ilgili tutumuna yönelik eleştirilere de ( bile, dahi ) basın toplantısında değinen Ertosun'un 'Yargı Açılımı' olarak nitelediği önerileri şöyle: 

"Dinleme konusunda biliyorsunuz Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin jandarmanın dinlemesiyle ilgili bir kararı vardı. Biz diğer birimler yönünden de yargı yoluna ( için ) başvurmasını istedik. Diğeri neydi? Arama kararlarını vermeye yetkili makam. Neresidir?İstanbul mudur yoksa aramanın yapılacağı yerdeki mahkemeler midir? İtirazlar yapılıyor. Bu itirazları kim inceleyecek? Mahkeme mi inceleyecek yoksa heyet başkanları mı inceleyecek? Adalet  müfettişlerinin talepleri yönünden de ( bile, dahi ) dinleme kararları veriliyor. Bu yasal mı, değil mi bunun incelenmesini istedik."

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

"Şüphelilerin ve sanıkların zabıta ve cumhuriyet savcılıklarındaki ifadelerini içeren tutanaklarının kendilerine veya müdafilerine verilmesinin gerekip gerekmediği, benim ifademi alıyorsunuz benim ifademi bana vermiyorsunuz.

Arama ve yakalama kararı isteniyor, sadece arama kararı veriliyor. İnsanlar yakalanıp, götürülüyor. Bunlar yasal mı, değil mi dedik. Bunun dışında Cumhuriyet savcıları kendi yetki alanları dışına giderek ifade ( anlatım, deyiş, rapor ) alabilirler mi dedik. Bunlar tartışılmıyor mu?

Zabıtada susma hakkını kullanan şüphelilerin, gözaltı süreci beklenmeden Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevki gerekir dedik. Sevk edilmiyorlar, 4. gün sevk ediliyorlar. Adam, "Ben konuşmayacağım" diyor. Arkadaşlar bunlar birert açılım değil mi? Bakın bizim açılımların içi dolu. Yapılan soruşturmalarla ilgili hukuki ve fiili bağlantısı olmayan kişi ve olaylarla ilgili olarak yapılan suçlamaların aynı kapsamda değerlendirilmesi yasal mı değil mi dedik.

Bir takım bilgilerin yayın organlarına verilmemesine, insanların peşinen suçlu ilan edilmemelerine, şüphelilere haklarındaki suçlamalar ve isnat olunan fiillerin somut olarak bildirilmesini, şüphelilerin savunma haklarını kullanmalarını istemişsek bunların ardında ne aranabilir?"


Hiç yorum yok: