4 Ağustos 2009 Salı

Midesine arı saplandı!

midesine-ar-sapland.jpgUğur USLUBAŞ / BURSA (AHT)

Bursa'da bir hastanın midesine yapışan arı, operasyonla çıkarıldı. Arının yaklaşık 2 ay ( kamer ) midede nasıl kaldığı anlaşılamazken, vakanın tıp tarihne geçtiği ve dünya literatüründe 4. vaka olduğu belirtildi.




İki aydır kusma ve ağrı şikâyetleriyle yaşayan C.H. adlı hastanın Özel Bursa Doruk Hastanesi'ne başvurması, örneğine çok az rastlanan bir vakayı ortaya çıkardı. Hastaya endoskopi uygulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, hastasının midesinden arı olduğunu görünce gözlerine inanamadı. Doktor Gülgör, mideye yapışılı arıyı çıkardı.

Mide rahatsızlığı ve kusma şikâyetleri nedeniyle kendilerine başvuran C.H. isimli hastanın, midesine endoskopik inceleme yaptıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, hastasının midesinde, midenin çıkış kısmına yakın bir bölümde, sabit bir şekilde gördükleri arı karşısında çok şaşırdıklarını ve endoskopik ( iç görümlü ) yolla çıkardıklarını ifade etti. Meslek yaşamında böyle bir olayla daha önce hiç karşılaşmadığını belirten ( tamlayan ) Gülgör, tıp literatür sitesi "pubmed"den yaptıkları araştırma sonrasında, daha önce dünyada bildirilmiş toplam 4 vakaya rastladıklarını açıkladı.

KUSMA ŞİKAYETLERİ ANINDA KESİLDİ
Arıyı çıkardıktan sonra hatanın kusma şikâyetlerinin tamamen düzeldiğini söyleyen Op. Dr. Nejat Gülgör, "İşin ilginç yönü arının gerçekten 2 ay süre ile orada kalması pek mümkün değil. Kuvvetli mide asidi karşısında, protein yapısında olan arının sindirilmesi gerekirdi. Veteriner arkadaşlara da danıştık. onlar da çok şaşırdı" dedi.

Gülgör, arı iğnelerinin, çentikli olması nedeniyle, arı soktuktan sonra, iğnenin kolay çıkmadığını, muhtemelen arının mideyi sokması sonucu, iğnesi saplandığı için burada hareketsiz biçimde kalıp vücuttan atılamadığını söyledi. Arı sokmalarına normalde sık olarak rastlanıldığını ve alerjisi olmayan kişilerde bir tehlike oluşturmadığını, fakat alerjisi olan kişilerde ölüme dahi sebebiyet verebileceğini belirten Gülgör, "Eğer arı hastanın boğazına saplansaydı, gelişen ödeme bağlı, nefes alamama sonucu ölüm olabilirdi" şeklinde konuştu.

Arının cildi sokması durumunda da, arının tutup çekilmesi şeklinde değil, kredi kartı gibi künt bir cisimle kazınmasının önerildiğini belirten Gülgör, "Suyla ve tahriş edici olmayan sabunlarla yıkanarak, buz tedavisi uygulamalıdır. Yara yerine karbonat veya amonyak sürülerek alerji ve steroid kremleri faydalı olacaktır. Boğazın içinden arı sokulması durumunda, doktora gidene kadar ( derecede, dek, genişliğinde ) sirke ile sık sık gargara yapılmadır" dedi.

Hiç yorum yok: