4 Ağustos 2009 Salı

3G rekabeti mobil internette yoğunlaşacak

3g-rekabeti-mobil-internette-younlaacak.jpg

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, 3G teknolojisi ile internete erişimin kolaylaşacağını belirterek, bunun iletişim sürecini hızlandırarak verimliliği olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Ciliv Habertürk Ekonomi Müdürü Özlem Dalga'nın sorularını yanıtladı. Ciliv, "Rakiplerimizin aksine 3G'de mobil internet üzerinde duruyoruz" dedi.

Ciliv, Turkcell'in 3G için 2.1 milyar lira yatırım yaptığını belirterek, "Turkcell olarak ( namına ) diğer operatörlere oranla yüzde 60 daha fazla verici istasyonumuz var. Kapsama ve hız alanında uzak ( ırak, münezzeh ) ara liderlik hedeflediğimiz için yatırımımız yüksek" dedi.

3G'nin de katkısıyla mobil iletişim yatırımlarının 5 milyar lirayı bulacağını kaydeden Turkcell CEO'su Ciliv, "Bu yatırımlar fazlasıyla geri dönecektir" dedi.

Müşterilerin telefonlarının yüzde 10'luk bölümünün 3G'ye uygun olduğunu hatırlatan Ciliv, "Verimliliği artırmak için 3G'ye yatırımlarımızı artırıyoruz" dedi.

Ciliv, toplam 36 milyon aboneleri içinde 19 milyon kullanıcının internet hizmetinden yararlandığını ancak internet paketi kullananların sayısının daha düşük olduğunu söyledi.

Turkcell CEO'su ciliv, vodafone  ve türk telekom'un  iştiraklerinden avea'ya fiber ve altyapı paylaşımıkonusunda teklifler götürdüklerini, konu hakkında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Ciliv, paket ücret fiyatlarının öncekine oranla daha düşük olacağını belirterek, bunun ciddi bir avantaj yaratacağını ifade etti.

Türkiye'de genç nüfusun hızla teknolojiye adapte olduğuna dikkat çeken Ciliv, "3G ile gençler kaydettikleri videoları Facebook'a koyabilecek, MSN ile gönderebilecekler" dedi.

VODAFONE YATIRIMI ARTIRACAK

Dünyada 3G alanında lider olan ( kâin, vaki, hasıl ) Vodafone'un Türkiye CEO'su Serpil Timuray da, kullanıcıların bilgi çağına geçmesinde büyük bir ivme getireceğini söyledi.

Özlem Dalga'nın sorularını yanıtlayan Timuray, geliştirdikleri fiyatlandırma programları ile geniş tüketiciye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Görüntülü konuşma ile ses ( çav, neva, ün ) konuşma fiyatlarının aynı olduğunu belirten Timuray, "Bütçenizi aşmadan, maliyet kontrolü yapabileceğiniz paketler de devreye girecek" dedi.

3G ile çalışma hayatını sürdüren anne ve babaların çocuklarının durumunu istedikleri anda izleyebilecekleri Babycam uygulamasını getirdiklerini belirten ( tamlayan ) Timuray, "Görüntülü görüşmenin geçmiş yıllara olanla yüksek ilgi görmesini bekliyorum" dedi. Yatırım bütçesinin 3G'den ötürü arttığına işaret eden ( fail ) Timuray, "Veri kullanımıyla pazarda yeni bir ivme yakanalacağını düşünüyorum. Vodafone Türkiye'nin gelecek günleri daha ( henüz, elan ) yüksek karlılıkla dolu geçecek" dedi.

ŞEBEKE PAYLAŞIMI GÜNDEMDE

Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de, diğer operatörlerle olan abone farkını numara taşınabilirliğinin de katkısıyla kapattıklarını belirterek, şirketin ikinci konuma çıktığını söyledi. Akdemir, 3G tanıtımında yaptığı konuşmada, "3G yatırımının geri dönüşü biraz zaman alacak" dedi. Avea'nın hakim ortağı Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de Vodafone ve Turkcell yönetimlerine ortak şebeke kullanımı için teklif götürdüklerini, bunun değerlendirmeye alındığını da belirtti.

Hiç yorum yok: