ANKARA (ANKA)- Saglik Bankligi, anne ve anne adaylarina "saglikli beslenin" onerisinde bulundu.
Saglik Bakanligi, bir ulkenin cagi yakalayabilmesi ve gelismislik duzeyine ulasabilmesi icin gerekli zihinsel ve bedenen gelismis, uretken, yetenekli ve nitelikli bireylerin topluma kazandirilmasinda ailenin cok buyuk onemi oldugunu belirterek, ailenin bireyin sadece biyolojik, fizyolojik ihtiyaclarinin karsilandigi bir kurum degil, ayni zamanda bireylerin topluma hazirlandigi ve sosyallestigi bir kurum oldugunu kaydetti. "Aile icinde her fert ayri bir oneme sahiptir, ancak gelecek nesillerin gelisme ve yetisme surecinde saglikli ve bilincli anne ve anne adaylarinin rolu tartisilmazdir" diyen Bakanlik, anne adaylari ve annelerin sagliginin korunmasinda yeterli ve dengeli beslenmenin en onemli etkenlerden biri oldugunu bildirdi.
Anne adaylarinin yetersiz ve dengesiz beslenmesinin, basta anne sagligini tehdit ettigi ifade edilirken, olu dogum, erken dogum, dusuk agirlikli dogum, bedensel ve zihinsel ozurlu dogumlar gibi tehlikelere de neden olabildigi bildirildi. Annenin gebelik oncesi fiziksel gelisimini tamamlamis olmasinin, besin depolarinin yeterli olmasinin hem bebegin hem de annenin sagligini koruyacak en onemli etkenlerden olduguna isaret edilirken, bu nedenle annenin gebelik oncesi, gebelik sirasinda ve sonrasinda saglikli beslenmesi gerektigine deginildi.
Anneler ve anne adaylarina saglikli beslenme onerileri
Anne adaylarinin gebelik oncesi, gebelik donemi ve gebelik sonrasinda duzenli araliklarla saglik kontrollerinden gecmesi anne ve bebegin sagligi acisindan son derece onemli oldugu kaydedilirken, gebelik, emzirme ve menopoz sonrasi kemik sagliginin korunmasi ve ilerleyen yaslarda osteoporoz (kemik erimesi) riskinin onlenmesi acisindan, gunde iki kibrit kutusu peynir, en az 2 su bardagi sut veya yogurt veya ayni miktardaki yogurdun ayran olarak tuketimi onerildi.
Anne ve anne adaylarina onerilen saglikli beslenme kosullari soyle:
"-Gebelik ve emziklilikte artan protein gereksinimini karsilamak ve siklikla gorulen anemi (kansizlik) riskini azaltmak icin yumurta, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya. vb.) veya imkanlar dahilinde kirmizi et gibi besinlerin tuketimine ozen gosterilmelidir. Her gun 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemegi tuketilmelidir.
-Gebelik, emziklilik doneminde kansizlik riskinin onlenmesinde demir icerigi yuksek besinlerin tuketiminin yaninda demirin vucutta kullanilabilirligini arttirmak amaciyla taze sebze, meyve veya taze sikilmis meyve suyu tuketilmeli, ayrica kansizlik riskini arttirmasi nedeniyle cay ve kahve yemekten bir saat once veya sonrasinda icilmemelidir.
-Vucut agirliginin yasamin her doneminde kontrol altinda tutmaya ozen gosterilmelidir. Gebelik suresince her ay 1-1.5 kg olmak uzere toplam 7-14 kg alacak sekilde agirlik kazanimi, emziklilik doneminde zayiflama diyetleri uygulamaksizin yeterli ve dengeli beslenmeye ozen gosterilmelidir.
-Gebelikte bol su tuketimi idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebegin amnion sivisinin normalden az olusu), erken dogum eylemi, solunum yolu enfeksiyonlari, kabizlik, ishal gibi pek cok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir. Ayrica, yasamin her doneminde yeterli sivi alimi vucutta olusan toksinlerin (zararli ogeler) atiminda, vucut fonksiyonlarinin duzenli calismasinda, metabolizma dengesinin saglanmasinda ve vucutta pek cok biyokimyasal reaksiyonun gerceklesmesinde son derece onemli rol oynamaktadir. Bu nedenle, her gun en az 10 bardak su icilmeli, sivi aliminin karsilanmasinda kahve, cay, kolali icecekler yerine sut, ayran, taze sikilmis meyve sulari tercih edilmelidir.
-Yeni dogan bebek icin anne sutunun yerini baska bir besinin tutamayacagi ve saglikli her annenin bebegi icin yeterli sut uretebilecegi unutulmamalidir. Yeni doganlarin ilk 6 ayda yalnizca anne sutu ile beslenmesi, 6 aydan sonra ayina uygun ek besinlerin zamaninda baslanmali ve emzirmeye 2 yasina kadar devam edilmelidir.
-Yemeklerde iyotlu tuz kullanimi ve yemeklerin az tuzlu pisirilmesi onerilmektedir. Gebelikte ozellikle son aylarda olusan odemlerin, ilerleyen yaslarda ise osteoporoz riskini arttirmasi nedeniyle bu donemlerde tuz ve tuz icerigi yuksek salamura yiyecekler tuketilmemelidir. Yemeklerde bitkisel sivi yaglarin kullanimi, yemekleri pisirirken kizartma, kavurma yerine haslama, izgara, kendi suyunda veya az suda pisirme gibi saglikli pisirme yontemleri kullanilmalidir.
-Sigara ve alkol kullanilmamali, sigara icilen ortamlardan uzak durulmalidir.
-Kemik sagligi icin gunes isigindan duzenli olarak yararlanilmalidir.
-Vucudun duzenli calismasi ve besinlerden en iyi sekilde yararlanma saglanmalidir. Ayrica yasam boyu sagligi korumak ve gelistirmek icin, yasa ve ozel duruma (gebelik, emziklilik vb.) uygun duzenli fiziksel aktivite yapilmalidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder