13 Mayıs 2007 Pazar

Fazla Sarimsak Sperm Hareketliligini Azaltiyor

Kimi zaman sifa bulmak, kimi zaman guzellesmek, kimi zaman vucut direncini artirmak icin tuketilen bitkisel urunler, bilincsiz kullanildiginda insan sagligini tehdit ediyor.

Marketlerdeki cay raflari, tatlari, renkleri ve kokulariyla cesitlilik katan alternatif bitki caylariyla renklenirken, ocaklarda sifa caylari kaynar, cesitli otlar tuketilir, banyolarda guzellik vadeden maskeler yapilir oldu. Bir cok insanin cantasina, destekleyici ya da tedavi edici oldugu one surulen bitkisel tabletler girdi.

Bitkisel urunlerin kullanimi konusunda bilgi veren Hacettepe Universitesi Eczacilik Fakultesi Farmakognozi Anabilim Dali Baskani ve Farmakognozi ve Fitoterapi Dernegi baskani Prof. Dr. Omur Demirezer yaptigi aciklamada, ''Dogal olan her sey zararsizdir'' gorusunun asla kabul edilemeyecegini belirterek, bu tur urunlerin doktor tavsiyesi olmadan tuketilmesinin insan sagligini tehdit ettigini soyledi.

Fazla Sarimsak Sperm Hareketliligini Azaltiyor

Bitkisel urunlerin fazla tuketilmesinin zararli olduguna dikkati ceken Demirezer, ''Ornegin sarimsak cok faydali diye bilinir. Gercekten cok faydalidir ancak fazla alindigi zaman karaciger enzimlerini etkiledigi icin sperm hareketligini azaltiyor. Bu da uremeyi olumsuz etkiliyor'' dedi.

Demirezer, son yillarda en cok tuketilen bitkilerden sinamekinin de yanlis kullanildigina isaret ederek, ''Sinameki urunleri kesinlikle 2 haftadan fazla kullanilmamali. Kullanildigi durumlarda potasyum azalabilir, potasyum azalinca kalp kaslarina etki eder. Sonuc, kalp hastaligina kadar gidebilir'' diye konustu.

Son gunlerde ozellikle zayiflamak icin kullanilan yosun haplarinin da yan etkileri olduguna dikkati ceken Demirezer, ''Lida isimli yosun hapinin icinde 'sibutramin' maddesi oldugu tespit edildi. Bu, yag atici ilaclarin icindeki sentetik bir madde. Insanlar, sadece yosunla zayifladiklarini saniyorlar, oysa resmen ilac kullaniyorlar'' dedi.

Demirezer, dogadan toplayarak demlenen papatyalarin da kimi zaman ciddi zehirlenmelere yol acabilecegi uyarisinda bulunarak soyle konustu:

''Cogu insan, dagdan bayirdan papatya topluyor ve bunlari tuketiyor. Oysa cok cesitli papatya turu var. Farki, uzmanlarin disinda kimse ayiramaz.

Ornegin bir papatya turu, bocek oldurucu, biri migren digeri soguk alginligi tedavisinde kullaniliyor. Bocek ilaci yapiminda kullanilan papatya cay gibi icildiginde zehirlenmelere yol acabiliyor.''

Fazla miktarda maydanoz tuketilmesinin hamilelerde dusuge neden olabilecegini belirten Demirezer, sunlari kaydetti:

''Gunde 10 gram kabak cekirdegi prostat buyumesini yavaslatir. Biberli pizza ile fici biranin birlikte alinmamasi gerekir. Meyan, kalp ilaclarinin etkisini artirir. Passiflora, kani sulandiran ilaclarla birlikte alinmamali.

Kanser hastalari normal sinirlarin disinda vitamin kullanmamalidir. Cunku kanser tedavisinde programlanmis hucre olumu soz konusudur, vitaminler buna engel olur.

Isirgan otu, sadece bagisiklik sistemini guclendirir, kanser hastalarina bu nedenle tavsiye edilir. Ancak, kanseri tedavi edici etkisi yoktur.

Greyfurt suyu, antihistaminikler, antidepresanlar, tansiyon ilaclari gibi ilaclarin kandaki seviyesini artirir. Dolayisiyla, toksik etki yaratabilir.''

Saglik Bakanligi Onaylamali

Ankara Eczacilar Odasi Baskani Hilmi Sener de bitkisel urunlerin denetiminin ve kontrolunun mutlaka yapilmasi gerektigini belirterek, ''Bu urunlerin onayi Tarim Bakanligindan alinarak Saglik Bakanligi tarafindan yapilmali'' dedi.

Bitkisel urunlerin piyasaya sunulmadan once, bilesiminin tespit edilmesi ve yan etkilerinin belirlenmesi gerektigine isaret eden Sener, soyle konustu:

''Bu tur urunler ilac kapsaminda olmadigi Tarim Bakanligi tarafindan onaylaniyor. Tarim Bakanligi ile Saglik Bakanliginin inceledikleri seyler birbirinden farkli.

Bitkisel urunler, piyasaya cikmadan once mutlaka test edilmeli, yan etkileri arastirilmali, icerigi belirlenmeli ve insan sagligina ne derece yararli oldugu beklenmeli. Bu nedenle de Saglik Bakanligi tarafindan onaylanmali ve denetlenmeli.''

Sener, bu tur urunlerin satisinin da aktarlardan alinarak eczanelere verilmesi gerektigini soyledi. Bilimsel denetim olmaksizin aktarlardan alinan ya da internetten siparis verilen urunlerin denetiminin saglikli yapilmadigina isaret eden Sener, sunlari kaydetti:

''Bunun bilimsel egitimi alan kisiler eczacilardir. Eczaci, urunlerin icerigi hakkinda vatandasimizi dogru bilgilendirebilir, yan etkilerini belirtir ve hangi ilaclarla birlikte kullanmamasi gerektigi gibi onemli konularda uyarilarda bulunur.''




KaynaK : RealAge

Hiç yorum yok: