13 Mayıs 2007 Pazar

"Anne olumleri onlenebilir"

ANKARA (ANKA)- Saglik Bakani Recep Akdag, anne olumlerinin onemli bir bolumunun dusuk maliyetli mudahalelerle onlenebilecegini belirtti.

Saglik Bakani Recep Akdag “Anneler Gunu” dolayisiyla yaptigi aciklamada, anneligin dunyanin en kutsal gorevi ve en yuce duygusu oldugunu belirtti. Akdag, Saglik Bakanligi'nin anne sagligina ozel onem verdigini kaydederek, “Ulkemizde anne olumlerini en aza indirmek ve tum annelerin yasamlarini saglikli olarak surdurmelerini saglamak temel onceligimizdir” dedi.

Akdag, yapilan calismalar sonucunda anne ve bebek olum oranlarinda onemli dususler yasandigini ifade ederek, gelismekte olan ulkelerde, dogurganlik cagindaki kadinlar arasinda gebelik ve dogumun baslica olum nedeni olduguna dikkat cekti. Bu ulkelerde ayrica yenidogan her 12 cocuktan birinin 5 yasina gelmeden hayatini kaybettigini ifade etti.

Anne ve cocuklarin aileleri ile toplumun temelini olusturdugunu dile getiren Akdag soyle devam etti:

“Gelecek kusaklarin daha saglikli olmasi icin, anne, bebek ve cocuklara yonelik saglik hizmetlerinin en ust duzeyde sunulmasi gerekiyor. Tum dunyada hamilelik ve dogum sirasinda gerceklesen anne olumleri ile 0-5 yas arasi gorulen bebek ve cocuk olumlerine dur demek, anne, bebek ve cocuklarin sagliklarini korumakla mumkun olacaktir. Ulkelerin kalkinmislik duzeyleri ne olursa olsun, hayata yeni baslayan ve kendi kendine yeterli duruma gelmek icin uzun bir zaman korunup bakilmasi gereken bebekler, destege muhtac cocuklar ve onlari dunyaya getiren anneler, her toplumda diger bireylerden daha fazla ozen ve destege ihtiyac duymaktadir.”
Dogadaki en mukemmel besin olan anne sutunun, bir annenin yeni dogmus bebegine verebilecegi ilk ve en degerli armagani oldugunu bildiren Akdag, annelerin bebeklerini dogar dogmaz emzirmeye baslamasini onerdi.

Akdag, ureme sagligi hizmetlerinin yurutulmesi ve kalite seviyesi ile yakindan iliskili olan anne olum duzeyinin, tum dunyada cok boyutlu bir kalkinma ve cagdaslik gostergesi olarak kabul edildigine isaret etti. Akdag, “Hamilelik, dogum eylemi ve logusalik esnasinda olusan olumsuz sonuclar, gelismekte olan ulkelerde, ureme yasindaki kadinlar arasinda ‘en yaygin olum ve sakatlik nedeni' olarak varligini surduruyor. Anne olumlerinin onemli bir bolumu ‘dusuk maliyetli mudahalelerle' onlenebiliyor” degerlendirmesini yapti.

Hiç yorum yok: