21 Mayıs 2007 Pazartesi

Kenger sakızı şifa dağıtıyor



Dağların sarp kayalıklarında yetişen kenger bitkisinden elde edilen kenger sakızı, Adıyaman'da vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Yüksek ve kayalık bölgelerde yetişen kenger bitkisinin gövdesinin kesilerek sütünün akıtılmasından yapılan kenger (Dağ) sakızının çene gevşemesi, patlayan kulak zarının düzelmesi, safra kesesinden taş düşürme, şeker, tansiyon, kalp damarlarının gevşemesi ve hazma iyi geldiği belirtiliyor. Ali Karataş ve ailesi, Malatya'nın Darande İlçesi Ayvalık köyü Ziyaret Tepesi'nde kenger sakızı yaparak, Adıyaman'da satıyor.

Kenger sakızının tanesini 25 YKr'tan satan Ali Karataş, "9 kişilik aile yaz mevsimi gelince dağlara çıkar ve kenger sakızı yaparız. Bir kenger bitkisinden üç defa sakız yapabiliyoruz. Sabah keserek sütünü akıttığımız bitkinin akşam sakızını topluyoruz. Kenger sakızı tamamen doğal olduğu için insan için hiçbir zararı yok. Bunun aksine çeşitli hastalıkların giderilmesi için faydalıdır. Piyasada bulunan diğer sakızlarda katkı maddesi olduğu için vücuda faydası yok. Her yıl Malatya'dan yüzlerce kenger sakızı getirerek Adıyaman'da satıyorum" dedi.


Mavi forum

Hiç yorum yok: