21 Mayıs 2007 Pazartesi

Sıcak havalarda tansiyona dikkat

Sıcak havalarda tansiyona dikkat

Sıcaklar yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor.






Güneşli yaz günleri ve aşırı sıcak hava ne yazık ki yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Fakat uzmanlar, hipertansiyonun sadece yaz aylarında degil, genel olarak çok dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu önemle belirtiyor.

Normalde kan basıncının sağlıklı bir insanda limitleri bulunuyor. Bu limitin üst sınırı 14.9, yani 140'a 90 milimetre cıvadır. Kan basıncının bu seviyenin üstüne çıkması durumuna hipertansiyon, yani yüksek tansiyon deniyor.
Yüksek tansiyon; yüzde 90 oranında herhangi bir neden olmaksızın, genellikle genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ailesinde hipertansiyonu olan kişilerde problem çoğunlukla 40 yaşından sonra başlıyor. Yapılan tüm tetkikier, tansiyona neden olan herhangi bir hastalığın bulunmadığını gösteriyor. Geriye kalan yüzde 10'luk oranda da bir takım hastalıklara bağlı olarak yüksek tansiyon görülüyor. Bunlar arasında bazı hormonel hastalıklar, böbrek ve kalp rahatsızlıkları ve şeker hastalığı bulunuyor. Damarların elastikiyetini kaybetmesi, şişmanlık, kan - yağ metabolizmasındaki bozukluklar, kan yağlarındaki yükseklik ve şeker toleransında azalma (şeker hastalığı) hipertansiyona neden oluyor.

Belirtileri neler?

Tansiyonun en belirgin şikayeti enseden gelen zonklayıcı tipteki baş ağrısı. Bulantı, kusma, kulaklarda uğultu ve çınlama da yüksek tansiyonun diğer belirtileri arasında yer alıyor.

Yüksek tansiyon, şişmanlık, kolesterol, metabolizmada bozukluk, şeker hastalığı ve damar sertliği gibi hastalıkların hepsinin aynı kişide bulunması metabolik sendrom olarak tanımlanıyor. Nedeni tam olarak bilinmeyen hipertansiyonlu olguların çoğunun ardında da metabolik sendrom yatıyor.

Genç bir hastada hipertansiyon tespit edilirse ve ailesinde hipertansiyon hastası yoksa, o kişide
başka hastalıkların olup olmadığına bakılıyor. Böbrekler, böbrek damarları, böbrek üstü bezleri, kalp inceleniyor ve hormonel hastalıklar araştırılıyor. Bu hastalıklardan birinin teşhis edilmesi durumunda hemen tedaviye başlanıyor. Örneğin; böbreklere giden atardamarda bir daralma varsa, bunun tedavi edilmesiyle tansiyon tamamen ortadan kalkabiliyor. Aynı şekilde guatr gibi hormonel bir hastalığın tespitinde de tedavi yoluyla tansiyon problemi çözümlenebiliyor. Ama hipertansiyonun ardında yatan herhangi bir hastalık yoksa, hastanın kan basıncının normal seviyeye indirilmesi gerekiyor. Örneğin; hasta aşırı kiloluysa, kilo vermesi öneriliyor ya da beslenme alışkanlıkları değiştiriliyor. Tansiyon hastalarının tuzu da minimuma indirmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra aerobic egzersizleri ya da haftada en az üç kez bir saatlik yürüyüş öneriliyor. Bu önlemlerden sonra hasta takibe alınıyor. Eğer hastanın kan basıncı hala normalin üzerinde seyrediyorsa ilaç tedavisi uygulanıyor. Bu tedavinin de ömür boyu sürdürülmesi gerekiyor. Çünkü ilaçların etkisi 24 saat sonra sona eriyor. Tedavinin amacı; tansiyonu gün boyunca kontrol altına almak ve yükselmesini önlemek.

Şeker hastalarının tansiyona özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Onların limit değerleri 14.9 olsa bile, erken tedaviye ihtiyaçları var. Bu durumda hemen ilaç tedavisine başlanmalı ve tansiyon kontrol altına alınmalı. Çünkü damar sertliği oluşumu ve diyabet komplikasyonları şeker hastaları için tehlikeli bir durum.

Birçok insan, ancak tansiyonu yükseldiğinde ilaç alıyor. Uzmanlar bunun çok yanlış olduğunu belirtiyor ve ilaçların genellikle sabah kahvaltısından sonra günde bir kez alınması gerektiğini anlatıyor.

Yüksek tansiyon nasıl önlenir?

- İdeal kilonuzu koruyun. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edin. Fazla kilonuz varsa mutlaka zayıflamaya çalışın.

- Fiziksel olarak daha hareketli olun. Bol bol yürüyüş ve düzenli spor yapın.

- Sigara içmeyin, içiyorsanız da mutlaka bırakın.

- Alkolden uzak durun.

- Tuz ve sodyumu az besinlerle beslenin.

- Stresten uzak durmaya çalışın, sakin olun.

- Huzurlu ve mutlu bir ortamda yaşamaya gayret edin.

- Düzenli olarak sağlık kontrolleri yaptırın.

Ailem ve Ben

Mavi forum

Hiç yorum yok: