21 Mayıs 2007 Pazartesi

AIDS, Orta =?ISO-8859-1?Q?Asya=92da t=FDrman=FD=FEta?=

AIDS, Orta Asya'da tırmanışta
Bilim adamlarına göre hastalık Orta Asya ve Doğu Avrupa'da çok arttı.


- Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 3. AIDS Konferansı'nda hastalıkla ilgili çarpıcı bulgular açıklanıyor. Bilim adamlarına göre Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde AIDS vakalarında patlama yaşanıyor.






Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde devam eden Uluslararası AIDS Konferansı'na katılan bilim adamları Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde AIDS vakalarında patlama yaşandığı uyarısında bulundular. AIDS'teki bu artışın en önemli nedeni olarak ise Afganistan kaynaklı uyuşturucu miktarındaki artış gösteriliyor.

Konferansta dile getirilen bir başka önemli bulgu da hastalığın, nispeten daha az sayıda HIV vakasının bulunduğu bölgelere doğru yayılmaya devam etmesi. Tacikistan, Özbekistan, İran, Belarus, Ukrayna ve Moldova'dan yeni AIDS salgını görülecek ülkeler olarak dile getiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri John Hopkins Üniveristesinden Profesör Chris Beyrer'e göre salgın bölge üzerindeki eroin trafiğini takip ediyor. Beyrer, "Herşeyden önce, haşhaş ekiminde ve Afganistan'dan yapılan eroin ticaretinde büyük bir artış söz konusu. Dolayısıyla, kamyonunda çok miktarda eroin taşıyan bir şoför, Afganistan'dan yola çıkıyor, Orta Asya'da ilerliyor, eski Sovyetler Birliği üzerinden Doğu Avrupa'ya kadar geliyor" diyor.

Beyrer, eroin kullanan kişilerin daha çok genç erkekler olduğuna ve bu grubun da cinsel olarak aktif bir dönemde bulunduklarına işaret ederek, HIV virüsünün nüfusun daha büyük bir kesimine sadece birkaç yıl içinde yayılabileceğini belirtiyor.

Bölgede, steril iğne kullanımını ya da uyuşturucuyla mücadeleyi teşvik eden programlar yok denebilecek kadar sınırlı sayıda. Uyuşturucu bağımlılarının sadece yüzde 10'u bu programlardan faydalanabiliyor. Bilim adamları, bu programlara kolaylıkla ulaşılabilmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak uyuşturucuyla mücadele için öngörülen yöntemler bu ülkelerin bazılarında yasa dışı kabul ediliyor ve hükümetler bu konudaki tutumlarını değiştirmedikleri sürece, bölgede yeni bir HIV salgını kaçınılmaz görünüyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: