21 Mayıs 2007 Pazartesi

turk kadını aıds konusunda bılgısız

Türk kadını AIDS konusunda bilgisiz
Türkiye genelinde yapılan araştırmayagöre, kırsalda yaşayan kadınların yarısı AIDS'den korunulabileceğine inanmıyor.


AA
Güncelleme: 12:13 19 Temmuz 2005 SalıTRABZON - Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü işbirliği, DPT veAB'nin finansal katkılarıyla, 2003 yılında, "Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" yapıldı. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003'te, 10 bin 836 hanede, 8 bin 75 evli kadının cinsel yolla bulaşan hastalıklara özellikle de AIDS'e ilişkin bilgi düzeyleri, virüsün bulaşma yolları ve AIDS'ten korunma yollarına ilişkin bilgileri araştırıldı. Çalışmada, evli kadınların yüzde 88'inin AIDS'i duyduğu ve üçte ikisinin de AIDS'den korunmanın bir yolu olduğuna inandığı belirlendi.



Kentsel alanlarda yaşayan kadınların kırsal alanda yaşayanlara göre daha bilgili olduğunun belirlendiği araştırmada, şunlar kaydedildi:
"Kırsal alandaki her 4 kadından 1'i AIDS'i duymamışken bu oran kentte onda birdir. Kırsalda yaşayan kadınların yarısı AIDS'den korunmanın bir yolu olduğuna inanmıyor. Orta ve batı bölgelerinde yaşayan evlenmiş kadınların yüzde 90'ı AIDS'i duymuşken, bu oran doğu bölgesinde yüzde 69'a düşmüştür. Benzer şekilde, orta ve batı bölgelerinde AIDS'ten kaçınmanın yolu olduğuna inananların yüzdesi 72 iken, doğuda bu rakam yüzde 43'dür. İstanbul'da yaşayan kadınların yüzde 4'ü AIDS'i duymamıştır. AIDS'e ilişkin bilgi kadınların eğitim seviyesi ile yakından ilişkilidir. Hemen hemen orta ve üstü eğitimi olan tüm kadınlar AIDS'i duymuşken bu oran ilkokul mezunu olmayan kadınlarda yüzde 63'e düşmektedir. Temel eğitimini tamamlamış kadınların yüzde 36'sı AIDS'ten kaçınmanın bir yolu olduğuna inanmaktadır."

Araştırmada, kadınlar için televizyonun AIDS konusunda ilk sırada yer alan bilgi kaynağı olduğu, bunu gazete, dergiler, arkadaş ve akrabalar, sağlık çalışanları ile radyo yayınlarının izlediği kaydedildi. Kırsal alanda yaşayan kadınların yüzde 9'u ile kentte yaşayanların yüzde 27'si AIDS'ten korunmak için kondom kullandıklarını belirttiği kaydedildi.

Mavi forum

Hiç yorum yok: