21 Mayıs 2007 Pazartesi

Dakikada 10 kişi AIDS’e yakalanıyor

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, günde 14 bin, dakikada 10 kişinin AIDS'e yakalandığını bildirdi.


AA
- WHO verilerine göre; yeni tedavi protokolleriyle AIDS'in, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüştüğü belirtildi. Öte yandan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği "Cinsel yolla bulaşan hastalıklar" konusunda 10 ilde düzenlenecek eğitim programları 1 Aralık'ta Sivas'ta başlayacak.



Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi imzasıyla 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yapılan açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bu yılın sloganını
"Kadınlar ve HIV" olarak belirlediği kaydedildi.
WHO verilerine göre, günde 14 bin, dakikada 10 kişinin AIDS'e yakalandığı belirtilen açıklamada, yeni tedavi protokolleriyle AIDS'in, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp, yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüştüğü belirtildi.
Son yıllarda, AIDS'liler arasında kadın ve erkek oranının eşitlendiği, AIDS'li kadın sayısı arttıkça HIV enfekte doğan bebek sayısının da artacağı belirtilen açıklamada, bu nedenle kadınların bilinçlenmesinin önemli olduğu vurgulandı.
Sağlık Bakanlığı Haziran 2004 verilerine göre, 1802 AIDS hastasının büyük çoğunluğunun 20-49 yaşları arasında olduğu ifade edilen açıklamada, hastalığın en çok korumasız cinsel ilişki nedeniyle bulaştığı kaydedildi.
Açıklamada, gerekli önlemlerin alınmaması, korunma yöntemlerinin yaygın olarak uygulanmaması ve gizli kalan olguların ortaya çıkacağı dikkate alındığında, HIV enfeksiyonunun dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun olacağı belirtildi.
Önlenebilir bir hastalık olan AIDS'ten korunma önlemlerinin, tedaviden daha ekonomik olduğuna işaret edilen açıklamada, eğitimle korunmayı öğrenmek ve öğretmenin hastalığın yayılmasını önlemede etkili rol oynayacağı kaydedildi.

10 İLDE DÜZENLENECEK EĞİTİM PROGRAMLARI SİVAS İLE BAŞLIYOR
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Şirketi'nden yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ile "cinsel yolla bulaşan hastalıklar" ve "HIV/AIDS" konusunda ortak bir "Bilinçlendirme ve Eğitim Programı" yürütülmesi amacıyla protokol imzalandığı belirtildi.
Protokol çerçevesinde ilk olarak, BTC boru hattının geçtiği 10 ilde (Ardahan, Erzurum, Kars, Erzincan, Gümüşhane, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adana), 250 hekimin eğitiminin gerçekleştirileceğinin belirtildiği açıklamada, ikinci aşamada ise eğitilen bu hekimlerin Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonu ve denetimi altında yürütülecek halkı bilinçlendirme ve bu hastalıkların önlenmesini hedefleyen eğitim programında görev alacakları kaydedildi.
Açıklamada, programın ilk etabının, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihansel Erel ve BTC Şirketi yetkililerinin katılacağı ifade edildi.

Mavi forum

Hiç yorum yok: