18 Mayıs 2007 Cuma

Kanserli Tümçre Dur denıldı

Çağın hastalığı kanserin tedavisi üzerinde çalışan ABD'li bilimadamları kanser hücrelerine ve tümörlerine karşı etkili olabilen yeni bir teknik üzerinde çalışıyor. Bu teknikle kanser hücrelerinin içine sızabilen hücre görünümünde bir cihaz geliştirildi. İçiçe geçmiş iki balon görünümünde olan bu cihaz kanser hücresinin veya tümörünün içine sızdıktan sonra, iki aşamalı bir tedavi uyguluyor.

İKİ AŞAMALI TEDAVİ
Tümörün içine yerleşen cihaz önce dış tabakasını ya da bir başka deyişle dıştaki balonu patlatarak bir ilaç salgılıyor. Bu ilaç, tümörün beslendiği kan damarları ile olan bağlantısını kesiyor. Ardından da cihazın iç tabakası içindeki ilaç salgılanıyor. Bu ilaç da kanser hücrelerinin ölümünü ve tümörün küçülmesini sağlıyor. Üstelik bu teknik sayesinde kanser hücrelerinin çevresinde bulunan sağlıklı hücreler de diğer tedavi yöntemlerine göre daha az zarar görüyor.

Bilimadamları bu tekniğin kan damarlarıyla kesiştiği için ulaşılamayan tümörlerin ortadan kaldırılmasında çok etkili olabileceğini ifade ediyor.

KANSER TEDAVİSİNDE ÇIĞIR AÇABİLİR
Teknik ilk olarak fareler üzerinde denendi ve kanser hastası olan farelerin diğer tedavi yöntemlerine kıyasla 65 gün daha fazla yaşadığı görüldü.

Bilimadamları tekniğin insanlar üzerinde kullanılmasının zaman alacağını belirtse de "akıllı bomba" olarak nitelendirdikleri bu tedavi yönteminin kanser tedavisinde çığır açabileceğini söylüyor.

Hiç yorum yok: