18 Mayıs 2007 Cuma

Dar alanda ve yüksek tempoda spor yapmayın

Genelde halı saha müsabakalarının dar olması nedeniyle, gereğinden fazla enerji harcamanın kalp krizi riskini arttırdığı ve gerekli sağlık kontrolünden geçilmediği takdirde ölümlerle sonuçlandığı bildirildi.

Erciyes Üniversitesi Yılmaz ve Mehmet Öztaşkın Kalp Hastanesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Namık Kemal Karayol, yaptığı açıklamada, dar alanda ve yüksek tempoda spor yapmanın, kalbi zorladığını ve bu nedenle kalp krizi riskinin artığını bildirdi. Doç. Dr. Karayol, "Halı saha müsabakalarında spor yapmaya çalışanların, genelde spor konusunda fazla bilgisi olmuyor. Müsabakaya başlamadan önce, antrenman yapmaları gerektiğini bilmiyorlar. Isınmadan birden bire yüksek tempoda enerji harcamaları, kalbi çok ciddi derecede yoruyor ve kalp krizi riskini arttırıyor. Bu nedenle, kesinlikle halı saha gibi dar alanda maç yapmadan önce ısınmaları gerekir" dedi.
Sigara ve alkol alışkanlıkları olan insanların, bu gibi durumlar öncesi uzun süre ısınmaları gerektiğine dikkat çeken Erciyes Üniversitesi Yılmaz ve Mehmet Öztaşkın Kalp Hastanesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Namık Kemal Karayol, "Spor yapılırken bazı insanların göğsü ağrır. Bu gibi durumlarda onlar, hiç umursamadan eğlencelerine devam ederler. Artık kalp krizi riski, 20 yaşlara kadar düştü. Fazla enerji sarf edilmesi ile birlikte gelen göğüs ağrıları mutlaka dikkate alınmalıdır" diye konuştu.

Öte yandan, kalp hastalığı olan kişilerin halı saha gibi dar alanlarda maç yapmalarından uzak durmaları gerektiğini belirten Karayol, bunun yerine yürüyüş gibi sporların yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Hiç yorum yok: