18 Mayıs 2007 Cuma

Üzüm kalp dostu meyve

Sıcak havada bol bol üzüm tüketin. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İzzet Tandoğan, sıcağa bağlı aşırı sıvı kaybının, kanın pıhtılaşma meylini artırdığını, kalp yetmezliği olanlarda sıvı ve elektrolit, özellikle potasyum kaybının kalpte ritim bozukluklarına neden olabildiğini hatırlattı. Bu riskleri azaltmak için sigara, stres, alkol ve oksijensiz ortamlardan uzak durmak gerektiğini vurgulayan Tandoğan, sebze ve meyve, özellikle üzüm tüketilmesini önerdi.

Tandoğan, "Üzüm şeker hastalığı olanlar dışında herkese, özellikle kalp hastalarına önerilebilecek bir meyve. Bilinen 20 antioksidanı içeren üzüm, potasyum, magnezyum, kalsiyum, silisyum, iyot, çinko, kükürt ve manganez mineralleri açısından zengin. Üzüm suyunun antioksidan etkinlikleriyle kötü kolesterolle kalp damarlarının tıkanma meylini azalttığı saptanmıştır" diye konuştu.

Hiç yorum yok: