21 Nisan 2007 Cumartesi

Mesane Hassas Idrar KesesI.....

irritabl mesane hassas idrar kesesi - editor: draligus

Sik sik aniden gelen ve bazen tuvalete yetisemeyecek kadar sikistiran, idrara cikma ihtiyaci hissediliyorsa, nedeni mesane hassasiyeti irritabl mesane; zaman zaman kasilmalari kontrol edilemeyen mesane olabilir. Bazen durumun sorumlusu bir enfeksiyondur. Ama genellikle mesane kronik olarak iltihaplanmis gibi bir gorunum yerse de neden belirsizdir. Bu rahatsizlik bezdirici olsa da tehlikeli degildir. Mesane iltihabindan farkli olarak dusunulmelidir.
Belirtiler


- Ani ve bazen kontrol edilemeyen idrara cikma ihtiyaci;

- Geceleri sik sik idrara cikma ihtiyaci.

Teshis

Doktor laboratuvarda incelemek uzere idrar ornegi alir. Idrar yaparken ozel bir rontgen filmi alinabilir (Bir bosaltma sistogrami). Ucu isikli ince bir boruyu uretra yoluyla mesaneye sokarak sistoskopi yapmak da bir baska olasiliktir.

ilac Tedavisi

Enfeksiyonlari tedavi etmek icin antibiyotikler kullanilir.

Imipramin veya kalsiyum kanal blokerleri mesanenin kasilmasini saglayan kaslari gevsetip rahatlatabilir. Baska ilaclar da kasilmalari kontrol eden sinirlerin aktivitesini yavaslatabilir.
Mesane hassasiyeti (irritabl mesane) enfeksiyona bagli degilse, cogunlukla mesane kaslarinin egzersizi ve guclendirilmesiyle cozumlenebilir. Idrar yaparken, idrari mumkun oldugu kadar uzun bir sure tutmaya calismak buna bir ornektir

Hiç yorum yok: