21 Nisan 2007 Cumartesi

Erkeklerde Dogum KontrolU!!!!!

Erkeklerin dogum kontrol yontemleri - editor: draligus

Erkekler icin etkili ve surekli bir dogum kontrol yontemi
VAZEKTOMI (Kanallarin Baglanmasi)

Spermler Testislerde uretilir.Her iki testiste olgunlasan spermler epydidimler ve vas deferens denilen kanallarla mesanenin arkasindaki seminal kabarciklara ve prostata giderler.Seminal kabarciklar ve prostat bezi tarafindan olusturulan semen sivisiyla karisarak uretra yolu ile penisten atilirlar.

Iste vazektomi denilen cerrahi islemle spermi tasiyan vas deferens adli kanallar cift tarafli olarak kismen cikarilir ve uclari baglanir.Boylece testislerde uretilen spermlerin semen sivisi ile karismasi onlenir ve gebelik olusmaz.

Lokal anestezi ile scrotumlarda kucuk birer kesi acilarak vas deferensler bulunur, kesilerek baglanir.Agri ve kanama olmaz. Cok kisa sureli, kolay ve ucuz bir islemdir. Islem sonrasi hasta hemen evine gonderilir. 1-2 gun agir aktiviteler yapmamasi onerilir.
Vazektomi sonrasinda erkegin cinsel hayatini etkileyecek hicbir degisiklik olmaz.Ereksiyon, orgazm ve bosalma eskisi gibi devam eder.
Vazektomi sonrasinda geriye donusum operasyonlari yapilabilirsede bunlarin basari sanslari % 100 degildir.( Vazektomi uzerinden 3 yildan az zaman gectiyse gebelik orani yaklasik %85, 3-8 yil gectiyse %55, 9-14 yil gectiyse %45, 15 yildan fazla sure gectiyse yaklasik %33 tur)Bu yuzden vazektomiye karar vermeden once her iki esinde iyice dusunmesi gerekir.Genellikle 30 yasin uzerindeki, dengeli kari-koca iliskisi olan, 2 veya daha fazla cocuklu ve birdaha kesinlikle cocuk istemeyen ailelerde tercih edilir.

Vazektomiden sonra 12 haftaya kadar seminal kabarciklarda sperm bulunabilir.Bu nedenle bu sure icinde diger yontemlerle korunmaya devam edilmelidir. Korunmasiz olarak cinsel iliskiye ancak yapilan 2 sperm testinde sperm gorulmezse izin verilir

Hiç yorum yok: