21 Nisan 2007 Cumartesi

Erkeklerde Kellik Sorunu


Kellige yol acan temel faktor
Israilli bilim adamlari, kellige yol acan temel faktoru belirledi. Journal of Investigative Dermatology dergisine gore, Israil Teknoloji Enstitusu bilim adamlari, gelecekte uygulanabilecek bir terapiyle, vucudun savunma sistemini harekete gecirerek sac dokulmesini onleyebileceklerini acikladi. Kafa derisinde bir veya daha fazla kucuk yuvarlak ve yumusak kelliklerin meydana gelmesiyle baslayan hastaliga etkili bir tedavi uygulanamadigi ve hastaligin vucuttaki butun killarin yok olmasina neden oldugu belirtiliyor. Hastaligin, vucuttaki beyaz hucrelerin, deride sac buyumesini saglayan hucrelerin bulundugu kucuk keseciklere saldirmasiyla basladigi biliniyor.

Arastirmacilar, insandan aldiklari hastalikli deri parcasini, bagisiklik sistemi yok edilmis farelere asiladi. Bu sekilde farelerin bagisiklik sisteminin dokuyu reddetmesi onlendi ve hastalikli deride tekrar sac buyumesinin basladigi gozlendi.

Daha sonra insan T hucrelerini, saca renk veren hucrelerden alinan protein parcalariyla karistirarak farelere enjekte eden uzmanlar, hastalikli deride sac dokulmesinin tekrar basladigini saptadi.

Bilim adamlari, protein parcalarinin antijen gibi davranarak bagisiklik sistemini saldiriya gecirdigini dusunuyor. Simdiye kadar sadece steroitle tedavi yoluna gidilen hastaligin tamamen iyilestirilemedigini belirten uzmanlar, steroitin yan etkisinin de bulunduguna isaret ediyor.

Sac dokulmesi herkesin sorunu
Kadinlarin yuzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yuzde 50'si yasamlarinin bir bolumunde sac dokulmesi sorunu yasiyorlar.

Ankara Universitesi Dermatoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof.Dr. Cengizhan Erdem, kadin ve erkeklerde sac dokulmelerinin en sik rastlanan nedeninin, androjen (erkeklik) hormonlari, yas ve genetik ozellikler sonucu ortaya cikan (Androgenetik) sac dokulmeleri olduguna dikkati cekti.

"Kadinlarin yuzde 40'i, erkeklerin ise yaklasik yuzde 50'si, yasamlarinin bir bolumunde bu tur sac dokulmesi ile karsi karsiya kalirlar" diyen Prof. Dr. Cengizhan Erdem, 40-50 yaslari arasinda her 10 erkekten 4'unde belirgin bir sac kaybi bulundugunu, androgenetik sac dokulmesinin 10'lu, 20'li ya da 30'lu yaslarda da baslayabildigini kaydetti.

Kadinlarda ve erkeklerde sac kaybinin farkli sekillerde ortaya cikabilecegine dikkati ceken Prof. Dr. Erdem, erkeklerde alin koseleri ve tepe bolgelerinde sac dokulmesi gorulurken, kadinlarda tepe bolgesinde kismi bir sac dokulmesi ile karsilasildigini belirtti.

Sac dokulmesinin tedavisi
Prof. Dr. Erdem, erkeklerde sac dokulmesinin tedavisinde cesitli losyonlar, ilaclar kullanildigini ifade ederek, soyle konustu: "Kullandigimiz ilaclar, sac dokulmesini yavaslatarak hastalarin onemli bolumunde saclarin gurlesmesine yol acmaktadir. Ilaclar, kil koklerinde aktif erkeklik hormonu olusumunu engellemektedir. Kadinlardaki sac dokulmesinde de bir solusyon kullanilmaktadir."

Turkiye'de cok cesitli sac tedavi sekilleri uygulandigini vurgulayan Prof. Dr. Erdem, tibbi olmayan bu yontemlerin buyuk bolumunun para kaybina yol actigini ve etkili olmadigini soyledi. Prof. Dr. Cengizhan Erdem, sac ekimine de deginerek, ozellikle sacli derinin on bolumunde sac dokulmesi olan erkek ve kadinlarin bu yontemden yararlanabildigini, sacli derinin arka bolumundeki saglikli kil koklerinin alinarak saclarin dokuk oldugu bolgelere ekildigini bildirdi.

Dogal yontemlerle saclarinizi canlandirin

Sicak Yag Tedavisi
Kurumus ve yipranmis saclari en iyi canlandirma yontemi zeytinyagi tedavisidir. Saclariniza parlaklik vermek ve beslemek icin 2 corba kasigi zeytinyagini isitin. Bunu yavas yavas tum sac derinize yedirin. Sicak suda islattiginiz bir havluyu siktiktan sonra bir turban gibi basiniza sarin. Havlu sogurken bu islemi iki veya uc defa tekrarlayarak, basin yagi iyice emmesini saglayin. Sonra saclarinizi yikayarak, iyice durulayin. Bu bakim turu, ozellikle cabuk kirilan saclar icin cok yararlidir.

Hintyagi Tedavisi
Yarim cay fincani hintyagini isittiktan sonra bas derinizi ovarak sacinizin yagi emmesini saglayin. Yavas yavas tarayacaginiz saclarinizi kaynar suya batiririp siktiginiz havluyla sarin. Bu islemi yaptiktan sonra yarim saat kadar bekleyip sampuanla yikayin. Bu tedavi, fazla ince, cabuk kirilan, kuru saclara iyi gelir. DENEYIN..

Zeytinyagi ve Bal Tedavisi
Yarim cay fincani yesil zeytinyagiyla bir cay fincani suzme bali karistirin. Bu siviyi iyice sallayip calkalayin ve bir kac gun dinlenmeye birakin. Daha sonra bu karisimi bas derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Ancak bu islemi yaparken taragin dislerinin bas derinize batmamasina ozen gosterin. Basiniza bir naylon torba gecirerek, basin sicakligini muhafaza etmeyi saglayin. Karisimi basinizda yarim saat beklettikten sonra, saclarinizi bol suyla durulayin. Bu islem, koyu renk saclarin isiltili bir hal alip parlamasini saglar. CIDDEN DENEYIN....

Protein Tedavisi
Yumurta ile yapilacak protein tedavisi hemen hemen her tur sac icin uygundur. Iki yumurtayi cirpin ve icine yavas yavas bir corba kasigi zeytinyagi, bir corba kasigi gliserin, bir corba kasigi sirke (mumkunse elma sirkesi) ilave edin. Sacinizi bir kez sampuanladiktan sonra saclariniza bu karisimi surup 15-20 dakika bekleyin. Saclarinizi iyice duruladiktan sonra saclarinizin cok kisa surede canlandigini fark edeceksiniz.

Kakao Yagi Tedavisi
Koyu renk sacli kisilerin uygulayabilecegi bir baska bakim yontemi ise asagida anlatilan bu karisimdir. Icinde su kaynayan genisce bir tencerenin icine daha kucuk bir kabi oturtun. Yarim cay fincani aycicegi yagini, 1 corba kasigi kakao yagini, 1 corba kasigi susuz lanolini bu ikinci kabin icinde eritin. Butun bu yaglar eriyince, kabi kaynar suyun icinden alin ve karisimi iyice cirpin. Bu karisimdan 1 corba kasigi kadarini alarak buna 1 corba kasigi su katin, iyice karistirin. Bu siviyi ovarak basiniza surun ve bu durumda 15 dakika ile yarim saat arasinda bekleyin. Ardindan sacinizi yikayip durulayin. Bu tedavi koyu renk saclara yeni bir canlilik ve parlaklik verir.

Mayonez Tedavisi
Kuru saclarin en buyuk ihtiyaci sac derisinin tikanmis olmasindan dolayi kaynaklanan yag eksikligidir. Bu acigi gidermek icin mayonez tedavisi uzmanlar tarafindan onerilen bir bakim turudur. Bir yumurtayi, 1 corba kasigi sirkeyi, 2 corba kasigi bitkisel yagi, ise koyulmadan hemen once karistirarak cirpin. Bu karisimi bas derinize ovarak iyice icirin. Ardindan saclarinizi tarayarak butun karisimin saclariniza esit yayilmasini saglayin. 15 dakika boyle bekledikten sonra saclarinizi yikayarak durulayin. Bu tedavi bas derisine nem kazandirilmasina yardim eder, kuru sacin yagla beslenmesini saglar.

Kellik icin en eski recete
Bilinen en eski tip belgesi olan 1862 yilinda gun isigina cikarilan ve M.O 1500`lu yillarda yazildigi belirtilen Ebers Papirusu`nde, sac dokulmesini onlemek icin recete bulunuyor. Sac dokulmesini onlemek icin demir, kirmizi kursun, sogan, kaymak tasi ve bal karisiminda hazirlanan ilacin yutulmasi ve Gunes Tanrisi`na yakarmak gerektigi yer aliyor. BUNU BILEMIYECEGIM...

Hiç yorum yok: