21 Nisan 2007 Cumartesi

Idrar KaCirma........

idrar inkontinansi kacirma - editor: draligus

Idrar inkontinansinin (idrar akisini kontrol edememe durumu) fazla ya da az aktif bir mesane, fiziksel tikanma, enfeksiyonlar ya da kafein ve bazi ilaclarin yan etkileri gibi bircok nedeni vardir. Kanser, diyabet, inme, Parkinson haslaligi ya da multipl skleroz gibi daha agir hastaliklar da inkontinansa neden olabilir. Bu durum erkeklerde, genisleyen prostatin ya da prostata iliskin diger sorunlarin gostergesi olabilir. Herhangi bir inkontinans sorunu soz konusuysa, daha onemli bir durumun belirtisi olabileceginden, en kisa zamanda doktorunuza basvurun. Doktorunuzun yardimiyla inkontinansin nedenini ve uygun tedavi secenegini bulabilirsiniz.

Idrar inkontinansi yaslandikca daha da sik gorulen yaygin bir durumdur. Gercekten de 65 ve daha ileri yastaki 10 kisiden en az birinde idrar inkontinansi gorulur.

Bircok kisi bu konuda gereksiz bicimde sessiz kalir. Doktora danismaya ve istedigi gibi gereken yardimi almaya utanir.
Bazi kisiler bu durumun yaslanmanin kacinilmaz sonucu oldugunu ve olasi nedenlerinin ve tedavi seceneklerinin bulunmasi yerine sonuclarin ele alinacagini dusunur. Oysa, enfeksiyonu kontrol altina almak icin antibiyotik kullanmak ya da idrar akisini kontrol eden kaslari guclendirecek egzersizleri ogrenmek gibi basit tedaviler soz konusu olabilir.

JAMA'da yer alan bir makalede, kas kontrolu ve rahatlama tekniklerinin yani sira egzersiz teknikleri de ogretilen kadinlarda acil idrar yapma gereksinimi seklindeki inkontinansin (Idrar Inkontinansinin Tipleri'ne bkz.) basarili bicimde tedavi edildigi bildiriliyor. Arastirmacilar, kadinlarin egzersizle guclendirilecek kasi tanimalarina yardimci olmak icin biofeedback'ten yararlandilar. Calismada bu grup, inkontinans tedavisinde yaygin olarak kullanilan bir ilacin verildigi diger bir grup kadinla karsilastirildi. Biofeedback yardimiyla edinilen yeni becerilerin ilac tedavisinden daha etkili oldugu saptandi (tedavi edilmeyenlerle karsilastirildiginda inkontinans ataklanni %81 azaltti). Hem biofeedback hem de ilac tedavisi, hic tedavi uygulanmamasi durumundan daha etkiliydi. Bu calisma inkontinansta tedavinin onemini gosterdi.

IDRAR INKONTINANSININ TIPLERI:
Ayni kiside birden fazla tipte inkontinans bulunabilir.

Stres inkontinansi: Oksurme, hapsirma, gulme, agir kaldirma ya da hizli hareket etme sonucunda mesanede olusan basincin neden oldugu inkontinans.

Acil idrar yapma gereksinimi: kisinin idrar yapma gereksiniminin farkinda olmasi, ancak kontrol edemeyerek acil olarak tuvalete gitmek zorunda kalmasi.

Tasma inkontinansi: mesane tamamen dolu oldugunda (idrari normal sekilde yapamama ya da bazi engeller nedeniyle) gerceklesir ve az miktarda idrar kacirilir.

TANI:
Idrar inkontinansina tani konmasi kolaydir ve nedene bagli olarak cogunlukla tedavi edilebilir. Hasta ve ailesinin doktora karsi acik ve durust davranmasi onemlidir. Idrar yapma aliskanliginiza ve inkontinansin ne zaman gerceklestigine iliskin kayit tutmak yardimci olabilir. Bu kayitlar, inkontinansta hangi maddelerin ve durumlarin rol oynadigini ogrenmenize yardim edecektir. Inkontinansin hangi siklikta oldugunu, ondan onceki aktivitenizi (or. hizla ayaga kalkmak, gulmek, egzersiz yapmak), sizinti miktarini (cok az ya da bir anda cok fazla) ve eger varsa, herhangi bir uyarici belirtiyi, sizi gece uyandirip uyandirmadigini ya da belirli bir icecek, besin maddesi ya da ilacin alinmasindan sonra gorulup gorulmedigini kaydedin.

TEDAVI:
Etkili tedavinin secimi, idrar inkontinansinin nedeninin tanimlanmasina baglidir. Degerlendirme icin en kisa zamanda doktora basvurmak cok onemlidir.

Hiç yorum yok: