21 Nisan 2007 Cumartesi

Idrarda Kan GelIre Sayet!!!!

idrarda kan gelmesi kanli idrar - editor: draligus

Kanli idrarin rengi icerdigi kan miktarina gore acik pembeden koyu kirmizi ya kadar degisir. Kanli idrar bulaniktir; cam bir kap icinde bir sure hekletilirse ustte gorece duru, altta ise kanli cokelti nedeniyle daha koyu renkli ve hulanik iki bolume ayrilir. Idrarda kan belirtisi bosaltim sisteminin herhangi bir yerinden kaynaklanabilir. Bobrek taslari, veremi, kotu huylu tumorleri ya da enfarktusu, akut glomerulonefrit, idrar borusu taslari, idrar kesesi tum orleri, veremi, taslari ya da basit bir idrar kesesi iltihabi ya da siyek (uretra) taslari ve iltihabi buna yol acabilir. Idrarda kan her zaman gozle gorulmeyebilir. Idrarin rengini degistirmeyecek kadar azsa ancak kimyasal deneylerle ya da idrar cokeltisinin mikroskopla incelenmesiyle saptanabilir.


Idrarda kan bulunmasmin en onemli nedenleri;
- Bobrek havuzu papillomu
- Idrar borusu tumoru
- Idrarkesesi divertikulu
- Prostat
- Yirtilma
- Darlik
- Papillom
- Tas

Idrarda kan cogu kez gozle gorulebilen bir belirti oldugundan,idrarda kanamanin kaynaklandigi bolgeyi de saptamak olasidir. Bunun icin Guyon deneyi denen yonteme basvurulur. Hasta uc ayri kadehe idrar yapar ve kadehlerdeki renk degisiklikleri degerlendirilir. Kanama siyekten (uretra) kaynaklani yorsa idrarda kana bagli renk degisimi ilk kadehte ortaya cikar; buna ilk idrarda kan ya da ilk hematuri denir. Obur kadeh lerde ise berrak sari, normal idrar rengi gorulur. Kan idrar kesesinden kaynaklaniyorsa kirmizi renk son kadehte ortaya cikar. Cunku kan idrar kesesinin dibinde toplanmistir ve isemenin sonunda kesenin kasiln'iasiyla disari atilir. Buna son idrarda kan ya da son hematuri denir. Eger kanama bobrek ya da idrar borusu bolgesinde ise kan idrara butunuyle karismis olarak gelir ve her uc kadeh de kirmizi renkte gorulur; buna da butun idrarda kan ya da tam hematuri denir.

Ilk hematuri
Siyek (uretra) kokenli nedenler (tas, iltihap)

Son hematuri:
o idrar kesesi kokenli nedenler (tumor, idrar kesesi veremi, tas, iltihap)

Tam hematuri:
o bobrek kokenli nedenler (tas. bobrek veremi, kotu huylu tumor, akut glomerulonefrit, bobrek enfarktu
o idrar borusu kokenli nedenler (tas)

Hemoglobinuri idrarda hemoglobin bulunmasidir. Akut ve yaygin bir hemolizin (alyuvar parcalanmasi) ardindan gorulur. Normal kosullarda hemoglobin vucudun savunma mekanizmasini olusturan retikuloendotelyal sistemde parcalanir. Eger alyuvarlar damar icinde parcalanirsa onemli miktarda serbest hemoglobin plazmaya gecer. Ama boyle bir durumda bile iki mekanizmanin etkisiyle idrarda hemoglobin bulunmayabilir. Bu mekanizmalar hemoglobini bilirubine indirgeyen retikuioendotelyal sistem ve hemoglobini suzen bobregin olusturdugu esiktir. Bobrek esigi cok yuksektir ve kandaki serbest hemoglohin duzeyi 100 ml'de 150-200 mg'ye erismeden idrara hemoglobin gecmesini engeller. Henioglo binin idrara gecebilmesi icin kandaki duzeyinin cok kisa surede yuksek bir degere ulasmasi gerekir. Bu durumda retikuloendotelyal sistemin yeterince hizla bilirubine donusturemedigi hemoglobin bobrek esigini de asarak idrarla atilir. Hemoglobinuride idrarin rengi morumsu kirmizidan kizil kahverengiye kadar degisebilir. Renk iki pigniente baglidir: Oksihemoglobin ve methemoglobin. Oksihemoglobinin rengi parlak kirmizi, methemoglobininki kahverengidir. Idrarin rengi de bu iki pigmentin goreli yogunluguna bagli olarak degisir. Bazen hemoglobinuri hematuriyle, yani idrarda alyuvarlar bulunmasi yla kari stirilir. Oysa hemoglobinurinin ayirt edici bircok ozelligi vardir. Ornegin idrar bu/anik degil, berraktir. Ayrica cokelti incelendiginde idrarda hic alyuvara rastlanmaz.

Hiç yorum yok: