8 Ağustos 2009 Cumartesi

Net hata ve noksanın bir kısmı bıyıklı yabancının


Yılmaz, ödemeler dengesindeki ölçümhataları, tablodaki verilerin eksik veya
fazla derlenmesinden kaynaklanan “Net Hata ve Noksan” kaleminin 18milyar
doları aştığı yönündeki soruları yanıtlarken de, geçen yılın son çeyreğinde görülen 11.3milyar dolar tutarındaki net Hata Noksan kaleminin 6.9milyar dolara düştüğünü, bunun da yurtiçinde yerleşik kişilerin yurtdışımevduatında
4.4milyar dolarlık azalıştan kaynaklandığını söyledi. Söz konusu rakamın revize edilmediğini ve edilmeyeceğini kaydeden Yılmaz, açıklanabilecek bir
takımverilere ulaştıklarını ve bunun, Net Hata Noksan’dan çıkarılarak, “Sermaye ve Finans Hesapları” içinde varlık kalemleri olarak gösterileceğini bildirdi ve “10 Ağustos 2009’da yayımlanacak olan ödemeler dengesi istatistiklerinde yer alacak. 2009 yılına ilişkin çalışmalarımız da devam ( ek, kesilmeme, parça ) ediyor’’ dedi.

IMF GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR

Yılmaz, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelerin devam ettiğini, ancak net olarak söyleyeceği bir husus olmadığını belirtti. Yılmaz, “IMF ile görüşmeler devam ediyor, bizim açımızdan ümitsiz olmayı gerektirecek durum yok. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz, IMF’li veya IMF’siz... IMF ile bahar toplantılarından beri görüşmeler kesintisiz ( durmadan, akıcı, tam ) devam ediyor” dedi. Yasa gereği her ( değme ) yıl Mayıs ayında yayımlanması gereken Orta Vadeli Program (OVP)
üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve bir an önce kamuoyu ile paylaşılmasında
yarar olduğunu vurgulayan Yılmaz, OVP’nin kapsamlı ve inandırıcı olmasının
önümüzdeki dönemde faizlerin tek haneli olmasını sağlayacağını, aksi halde  ara politikasının duruşunun değişeceğini ifade etti. Yılmaz, OVP’ye göre de Hazine’nin borçlanmasının yüksek devam etmesi halinde bunun faizler üzerinde olumsuz ( menfi, negatif, aksi ) etki yaratacağını kaydetti.

GAZETE HABERTÜRK

Hiç yorum yok: