8 Ağustos 2009 Cumartesi

Çolakkadı: "Zekeriya Öz'ün kusuru yok"

AHT

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan bazı sanık ve vekillerinin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcılarından Zekeriya Öz hakkında yaptığı şikayetler nedeniyle başlatılan inceleme kapsamında Adalet Bakanlığı'nın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'dan görüş istediği ortaya çıktı. Üzerinde gizli olduğu belirtilen ( tamlanan ) 29 Temmuz 2008 tarihli 30 sayfalık fezlekede görüşünü açıklayan Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün Ergenekon soruşturmasını hukuka uygun yürütmediği yönündeki iddialara ilişkin, kusurunun olmadığını belirtti.

Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği fezlekede, Ergenekon soruşturmasının nasıl başladığını ve yapılan operasyonları da özetleyerek şu bilgilere yer verdi: "Ümraniye'de bir evin çatısında bombalar bulunduğu belirtilen evrakın, emniyet makamlarından Başsavcılığımıza verilmesi üzerine, 13 Haziran 2007 günü, diğer dosyalarda olduğu gibi UYAP sistemi üzerinden kaydedilerek, 2007-1636 soruşturma numarası alınıp, UYAP sistemiyle otomatik olarak Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e verilmiştir. İleriki aşamalarda şüpheli sayısının artması, işlemlerin ve incelenecek dokümanların çoğalması nedeniyle aynı soruşturma evrakını yürütmek üzere Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın da görevlendirilmiştir.

Soruşturma aşamasında ele geçirilen bazı belgeler ve deliller incelendiğinde olayla ilgili yeni kişiler hakkında tahkikat yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bunlar da ( dahi, bile ) soruşturma evresinin uzamasına neden olmuştur. Bu nedenle kısa aralıklarla dava açma imkanı bulunmamıştır.

Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün, dilekçelerde ve ifadelerde iddia edildiği gibi 'tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği, objektif davranmadığı, hukuk dışı uygulamalar yaptığı, soruşturmayı kasıtlı olarak geciktirdiği' yolunda, mevcut dosya kapsamına göre bir bilgi ve delile rastlanılmamıştır. Arama ve el koyma işlemlerinin yargıç kararlarına dayanılarak yerine getirilmiş, gözaltına alınan kişilerin bir kısmı mahkeme kararıyla tutuklanmıştır. Birçok soruşturma bilgisinin basın yayın organında yer aldığı tespit ( sabitleme, saptama, belirleme ) edilmişse de bu bilgilerin soruşturma savcılarınca sızdırıldığı yönünde herhangi bir ( tek, müşterek, sadece ) delil ve emare görülmemiştir. Çok sayıda emniyet görevlisinin soruşturmada görev alması nedeniyle bu bilgileri çok sayıda kişinin öğrenmesinden dolayı gizliliğin korunamadığı ve basın yayın organlarına bazı bilgilerin sızdırıldığı tahmin edilmektedir."

Soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi ve yargıyı etkileyecek nitelikte yayınlar sebebiyle Başsavcılık olarak, ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına 400'ün üzerinde suç ihbarı, görevsizlik kararı gönderildiğini ifade eden Turan Çolakkadı, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarınca gerekli soruşturmanın yapıldığını sızdıran kamu görevlileriyle ilgili bilgi ve belgeye rastlandığı takdirde ilgili mercilere gönderileceğini belirtti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turhan Çolakkadı, "Sorgulamaların iyi yapılmadığı, şüpheli ve avukatlara iyi davranılmadığı, kararların ve tutuklama taleplerinin gerekçesinin hukuka uygun olmadığı" iddialarıyla ilgili olarak dosya kapsamında bir bilginin olmadığını kaydetti.

Soruşturmanın yasa hükümlerine uygun olarak yürütüldüğünü ifade eden Turhan Çolakkadı, "Bu sebeple kararları yerine getiren Cumhuriyet Savcısına bir kusur izafe edilemeyeceği, soruşturma dosyasının çok kapsamlı olması, delillerin toplanmasındaki zorluklar nedeniyle zaruri olarak soruşturmanın uzun sürdüğü anlaşılmıştır. Dilekçede dile getirilen birçok konu yargılama yetkisiyle ilgilidir. Bu taleplerde yargılama aşamasında savunma yapılırken mahkemeye karşı dile getirilecek hususlar bulunduğu, bu durumda yapılacak başka bir işlem bulunmadığı mütalaa olunur" dedi.


Hiç yorum yok: