29 Temmuz 2009 Çarşamba

Porsche'un borcu 14 milyar dolar

porscheun-borcu-14-milyar-dolar.jpg

Volkswagen tarafından satın alınan şirketin toplam borcunun 10 milyar Euro değil, 14 milyar ( bilyon ) Euro olduğu bildirildi. Diğer bir Alman otomotiv devi Volkswagen (WV) ile birleşme kararı alan Porsche'nin mali ( akçeli, parasal, finansal ) durumunun şimdiye dek kamuoyuna yansıyandan daha kötü olduğu belirtildi.
Haftalık haber dergileri Der Spiegel ve Focus'un aktardığı bilgilere göre, şirketin toplam borcu 10 milyar Euro değil, 14 milyar Euro. Dergiler haberlerini Porsche ile iş yapan banka çevrelerine dayandırdılar. Ancak Porsche firması, söz konusu iki derginin iddialarının doğru olmadığını öne sürdü.
Alman lüks otomobil üreticisi Porsche, küresel ekonomik kriz sonrası yaşadığı finansal sıkıntılar nedeniyle Volkswagen'le birleşme kararı almıştı. Önümüzdeki günlerde VW'nin finans uzmanları Porsche'yi mercek altına alacaklar. Eylül ayında da Avrupa Birliği bu satın almayı inceleyecek.

PORSCHE, VOLKSWAGEN'İ SATIN ALMAK İSTEMİŞTİ
2006 yılında Porsche, kendisinden 20 kat büyük Volkswagen şirketini satın almaya kalkıştı. İlk etapta VW hisselerinin yüzde 27'sini aldı. Bu yılbaşında ise, VW'nin yüzde 51 hissesine sahip oldu.
Ancak Porsche'nin bu riskli girişimi küresel kriz nedeniyle akim kaldı. Porsche, VW'yi banka kredisiyle satın almaya kalkıştı. Ancak banka kredisi zora girince, satın alma girişimi de başarısız oldu. Bu girişim Porsche'nin Volkswagen tarafından satın alınmasıyla sonuçlandı.
Dahası Porsche'nin 17 yıllık patronu Wendelin Wiedeking'i koltuğundan etti. Wiedeking, geçen hafta 50 milyon Euro'luk tazminat ödenerek şirketten çıkarıldı. Wiedeking'in yerine Michael Macht getirildi.
Geçen hafta varılan anlaşmaya göre, Volkswagen, Porsche'yi iki aşamada satın alacak. Anlaşmanın detayları ve yeni ortaklık yapısı ise, 13 Ağustos'taki Denetleme Kurulu toplantısında netleşecek.


PORSCHE'NİN ESKİ PATRONU, YENİ PATRONA DANIŞMANLIK YAPACAK
Porsche yönetimi tarafından görevine son verilen Wiedeking ise, bugün BildamSonntag gazetesine yaptığı açıklamada, 17 yıllık bilançodan memnun olduğunu söyledi. Wiedeking'e Porsche'de bir çalışma bürosu tahsis edildiği ve ihtiyaç duyulduğu takdirde yeni patron Michael Macht'a danışmanlık yapacağı kaydedildi.

CİHAN

Hiç yorum yok: