11 Haziran 2007 Pazartesi

Yeni nesil çocukların IQ seviyesi daha yüksek

Yeni nesil çocukların IQ seviyesi, testler her geçen dönem zorlaştırılmasına rağmen önceki kuşaklara göre yüksek çıkıyor.

Sürekli gelişen bilim ve teknolojinin etkisiyle daha hızlı öğrenen çocukların IQ seviyesi artıyor. Zaman ilerledikçe hem eğitim hem de sosyal alanda daha fazla engelle karşılaşan çocuklar, bu sayede problemleri kısa zamanda çözebilme yeteneği kazanabiliyor.
Psikolog Dr. Ferahim Yeşilyurt’a göre son yıllarda daha çok ilgilenilen ve çeşitli materyallerle desteklenen çocuklarda IQ seviyesinin yüksek çıkması normal. Çocuklardaki IQ seviyesinin dış uyaranlara bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söyleyen Yeşilyurt, “Küçük yaşlardan itibaren hızlı bir öğrenme sürecine giren çocuk, ne kadar çok şeyle ilgilenir ve ne kadar çok şey görürse o derecede IQ’su ve becerisi artıyor.” diyor. Sosyal standartların, çocuğun IQ’sunu şekillendirdiğini ifade eden Yeşilyurt, “Her ne kadar zeka kalıtımla ilgili olsa da beslenmeden eğitime çocuğun önüne sunulan imkanlar kabiliyetlerin gelişmesine ve IQ seviyesinin yükselmesine katkıda bulunuyor.” diye konuşuyor. Psikolog Yeşilyurt, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bilgisayarı büyüklerden daha iyi kullanan, problemlere daha hızlı çözüm üreten çocuklarla karşılaşmak artık doğal. Çünkü çocukların ilgi alanları ve eğitim durumları gelişmelerini sağlıyor. Dolayısıyla çocuklar anne-babalarından daha akıllı görünebilirler.” Bilgisayar oyunlarının IQ seviyesini etkilediğine değinen Yeşilyurt, görsel strateji oyunlarının zeka seviyesini ve karar verebilme yeteneğini geliştirdiğini vurguluyor. Yeni jenerasyonun IQ seviyelerinin öncekilere göre yüksek çıkmasında uygulanan diğer sınavların da etkili olduğunu belirterek, “Sınırlı sürede yapılan ÖSS ve OKS’lerin benzer özellikler taşıması nedeniyle genel olarak IQ testlerine olumlu bir etkisi var.” bilgisini veriyor.

Amerikan Cornell Üniversitesi’nden Prof. Tomoe Kanaya’nın yaptığı araştırma da IQ testlerinin Flynn etkisi sebebiyle zorlaştırılmasına rağmen IQ seviyelerinin arttığını gösteriyor. Irkları ve sosyal grupları farklı 9 okuldan toplam 9 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırma, öğrencilerin IQ’larının basit olan önceki testlere göre daha yüksek çıktığını ortaya koyuyor. Ayrıca 6-17 yaştaki öğrencilerin katıldığı araştırmada, aynı sınıftaki öğrencilerin IQ seviyelerinin yanı sıra sosyal davranış biçimlerinin de benzerlik gösterdiği belirtiliyor.

Flynn etkisi nedir?

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi Öğretim Üyesi James Flynn, 1980’lerde aralarında ABD, Almanya ve İtalya’nın da bulunduğu 14 ülkede yaptığı araştırmayla IQ puanlarının giderek arttığını ortaya koymuş. Akademik çevreler tarafından Flynn’ın bu saptamasına ‘Flynn etkisi’ adı verilmiş. Araştırma, ülkelere göre farklılık gösteren IQ puanlarının her kuşakta 5-25 puan artış gösterdiğini ortaya koyuyor.


Mavi forum

Hiç yorum yok: