Kızamık aşısının ilk dozu bundan böyle bebeklere 9 aylıkken değil, 12 aylık olduklarında yapılacak.
Sağlık Bakanlığı, yürütülen kampanya sonrası kızamık virüsünün ortamda azalması ve etkinliğinin büyüdükçe artması nedeniyle kızamık aşısının bebeklere 12 aylık olduklarında yapılmasını kararlaştırdı. Eliminasyon programı çerçevesinde, 2010 yılına kadar yerli kızamık virüsünün yok edilmesi hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı bu kararı, yürütülen kampanya sonrası kızamık virüsünün ortamda azalması ve buna yönelik aşının etkinliğinin çocuklar büyüdükçe artması nedeniyle aldı. Çocukların aşılanmalarına hastalıklara karşı hassas oldukları en erken dönemde başlanarak, aşı takviminde yer alan difteri, boğmaca, tetanos, polio, kızamık, tüberküloz ve hepatit-B’ye karşı en kısa sürede tam bağışık hale getirilmeleri amaçlanıyor.
Bunun, çocukların, rutin aşı takvimine uygun yaş ve aralıklarla aşı programı kapsamına alınmasıyla mümkün olabileceğini belirten bakanlık yetkililere göre, bağışıklama hizmetleriyle ilgili hedefler şunlar:
Sıfır yaş grubunda her bir aşıda yüzde 95 aşılama oranına ulaşmakve bunda devamlılığı sağlamak,
Sıfır yaş grubundaki bebeklerin yüzde 90’ını 12.aya ulaştıklarında tam aşılı hale getirmek,
5 yaş altı aşısız ya da eksik aşılı çocukları tespit edip aşılamak,
Okul çağı çocuklarının pekiştirme aşılarını tamamlamak,
Gebelerin en az yüzde 80’ini tespit ederek, tamamını tetanoza karşı bağışık hale getirmek,
Çocuk felcinin yeniden ortaya çıkışını engellemek,
Doğum öncesi ve sonrası tetanozu elimine etmek,
Kızamık Eliminasyon Programı çerçevesinde 2010 yılına kadar yerlikızamık virüsünü yok etmek,
Difteri, boğmaca, hepatit-B ve verem hastalıklarını kontrol altına almak.
Geçen yılın ilk 11 ayında, sıfır yaş grubunda, BCG’de yüzde 87, DBT/OPV-3’de (difteri-boğmaca-tetanoz) yüzde 88, kızamıkta yüzde 88 ve hepatit-B’de yüzde 80 aşılama oranlarına ulaşıldığı bildirildi.
İLK DOZ 12. AYDA
2003-2005 yıllarında kademeli olarak uygulanan “Kızamık Aşı Günleri” sonrasında 15 yaşın altında yaklaşık 18.5 milyon çocuk aşılanarak, yüzde 95 aşılama oranına ulaşıldı. Bağışıklama Danışma Kurulu, bu kampanya sonrası ortamda kızamık virüsünün azalması ve etkinliğinin çocuklar büyüdükçe daha da artması nedeniyle ilk doz kızamık aşılama yaşının 12 aylığa çıkarılmasını kararlaştırdı. Bu karar doğrultusunda kızamık aşısının ilk dozu daha önce bebeklere 9 aylıkken yapılırken, bu yılın başından itibaren 12 aylık olduklarında yapılmaya başlandı. Bu çerçevede, çocuklara kızamık aşılamasının ilk dozu 12. ayını tamamlayıp 13. aydan gün aldıklarında, ikinci dozu ise ilköğretim birinci sınıfındayken yapılacak.
YENİ AŞILAR GELİYOR
Bağışıklama Danışma Kurulu’nun kararları doğrultusunda ayrıca, bu yıl içinde çocukluk çağı aşılama takvimine eklenen kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısı ile menenjite karşı haemophilus influenza tip b aşısının uygulanmasına başlanacak. Alınan bilgiye göre, ihaleleri yapılarak akreditif işlemi tamamlanan yeni aşılar ithal edilecek ülkelerde üretim aşamasında. Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısının Mart, menenjit aşısının ise Eylül ayında ülkeye gelmesi bekleniyor. Aşıların kontrolleri Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nden yapıldıktan sonra aşı takvimi doğrultusunda uygulamaya konulacak. Yetkililer, böylece gelişmiş birçok ülkenin benimsediği aşı takviminin Türkiye’de de uygulamaya konacağına dikkat çekerek, bu yılın bütçesinde aşı ve soğuk zincir malzemeleri alımları için ayrılanbütçenin 2 kat artırılarak 112.5 milyon YTL’ye çıkarıldığını bildirdiler.
AŞILAMA TAKVİMİ
Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine göre aileler bebeklerine doğar doğmaz hepatit B, 2 aylık olunca BCG verem, difteri-boğmaca-tetanos karma, ağızdan çocuk felci ve hepatit B, 3 ve 4 aylık olunca difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci, 12 aylık olunca kızamık ve hepatit B, 16-18 aylık olunca ise yine difteri-boğmaca-tetanos karma ve ağızdan çocuk felci pekiştirme aşılarını ücretsiz yaptırabiliyor.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder